Novi soj koronavirusa stigao u Hrvatsku, sve bliži BiH

5
Radiosarajevo.ba
Novi soj koronavirusa stigao u Hrvatsku, sve bliži BiH
Foto: EPA-EFE / Davor Božinović

Zamjenica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin potvrdila je da je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj delta plus soja koronavirusa.

Ona je za HRT rekla da je u Čakovcu zabilježen prvi slučaj delta plus soja.

Ona je istakla da je to soj koji se mnogo brže i lakše prenosi.

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Nastavak kreditne linije - Stambeni krediti za mlade i uspješnog poslovanja Union banke

Ponovila da je jedina opcija za sve vakcinacija.

Podsjetimo, Hrvatska u petak zabilježila rekordan broj novozaraženih (6.932 osoba) otkad je proglašena epidemija.

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Hrvatske Davor Božinović kazao je da su ključna tri smjera.

"Prvi je postići što veću procijepljenost, drugo uvesti ograničenja za okupljanja i treće je postići što veću sigurnost prilikom obavljanja djelatnosti i poslova, koje se neće ograničavati, što se može dokazati testiranjem ili EU digitalnom potvrdom", rekao je ministar.

Ograničavaju se okupljanja, a zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom.

Drugo, pooštravaju se mjere za održavanje svih događanja gdje će uz digitalnu COVID potvrdu za učestvovanje biti obavezno korištenje medicinske maske.

"I dalje je na snazi mjera zabrane održavanja okupljanja na otvorenom za više od 100 osoba, osim ako se ne radi o osobama koje imaju digitalne COVID-potvrde", rekao je Božinović.

Sva okupljanja mogu trajati do ponoći. Izuzetak su projekcije u kinu, ako su počele do 23 sata, kao i svadbe, koje moraju završiti do dva sata iza ponoći. Svi sudionici moraju imati COVID potvrde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije