COVID-19: Delta soj ponovo mutirao, naučnici pomno prate situaciju

0
Radiosarajevo.ba
COVID-19: Delta soj ponovo mutirao, naučnici pomno prate situaciju
Foto: DW / Ilustracija

Britanski dužnosnici pomno prate novu mutaciju delta varijante koronavirusa koja uzrokuje sve veći broj infekcija.

Delta je dominantna varijanta u Velikoj Britaniji, ali posljednji službeni podaci ukazuju na to da je 6 posto genetski sekvenciranih slučajeva COVID-a ova, nova mutacija.

AY.4.2 varijanta, koju neki nazivaju "delta plus", sadrži mutacije koje bi mogle omogućiti virusu da bolje opstane. U toku su analize kako bi se razumjelo koliko prijetnju nam ova mutacija može predstavljati.

Na današnji dan napustio nas je Mirza Delibašić Kinđe

Na današnji dan napustio nas je Mirza Delibašić Kinđe

BBC napominje da se mutacija još ne smatra tzv. zabrinjavajućom varijantom ili varijantom koja se prati - kategorije dodijeljene mutacijama i nivoom rizika koje predstavljaju.

Šta je AY.4.2?

Postoje hiljade različitih mutacija - ili varijanti - koronavirusa koje kruže svijetom. Virusi mutiraju cijelo vrijeme, pa ne čudi pojava novih verzija.

Originalni delta soj klasificiran je kao zabrinjavajuća varijanta u Velikoj Britaniji u maju 2021. nakon što je pretekla alfa varijantu i postala dominantna vrsta koronavirusa.

No, u julu 2021. stručnjaci su identificirali i AY.4.2.

Ta mutacija delte od tada se polako širi. Uključuje neke nove mutacije koje utječu na protein šiljka, koji virus koristi za prodiranje u naše ćelije. Zasad nema naznaka da je posljedica ovih promjena prenosiviji virus, ali to stručnjaci proučavaju.

Naučnici neprestano provjeravaju ima li novih genetskih promjena u koronavirusu. Neke su nove varijante zabrinjavajuće, ali mnoge su beznačajne. Velika Britanija prednjači u provedbi ovih vitalnih laboratorijskih analiza i praćenja - do sada su završili više od milion testova.

Prvi korak je odabir novih sojeva vrijednih promatranja, poput ovog novog izdanka - AY.4.2. Zatim, ako postoji snažna sugestija da bi genetske promjene mogle učiniti virus zaraznijim, klasificira se kao varijanta koja se istražuje i vrši se više provjera. Ako postane jasnije da bi mogao biti prenosiviji i izbjeći dio izgrađenog imuniteta, ili potencijalno izazvati ozbiljniju bolest, premješta se u varijantu zabrinjavajuće kategorije. Toj kategoriji pripada Delta.

Šta kaže nauka

U ovoj fazi stručnjaci ne misle da će AY.4.2 vjerojatno zaživjeti - pa bi s vremenom mogao izgorjeti i ispustiti popis za praćenje.

Profesor Francois Balloux, direktor Instituta za genetiku Univerziteta u Londonu, rekao je: "To je potencijalno neznatno zarazniji soj, što nije ništa u usporedbi s onim što smo vidjeli s alfom i deltom, koji su bili otprilike 50 do 60 posto više prenosivi. Dakle, govorimo o nečemu prilično suptilnom što je trenutno pod istragom. Vjerojatno će biti i do 10 posto više prenosivih."

"U ovoj fazi rekao bih, čekamo i posmatramo, nema panike. Moglo bi biti malo, suptilnije transmisivno, ali to nije nešto apsolutno katastrofalno kao što smo ranije vidjeli."

Nekoliko slučajeva ove mutacije je također identificirano u SAD-u. Bilo ih je u Danskoj, ali su se nove infekcije s AY.4.2 od tada smanjile.

Velika Britanija već nudi "zimske doze" vakcine protiv COVID-a osobama u rizičnim grupama kako bi se osigurala njihova potpuna zaštita od koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije