Širi se zaraznija, ali manje opasna varijanta delta soja

1
Radiosarajevo.ba
Širi se zaraznija, ali manje opasna varijanta delta soja
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Nova varijanta nastala je akumulacijom još nekoliko mutacija, ali to nije novi soj dok virus ne promijeni način kako se replicira i kako inficira, objašnjava struka, a prenosi Večernji list.

Podaci pokazuju da je trenutno otprilike svaka deseta osoba oboljela od COVID-19 u Velikoj Britaniji zapravo zaražena novom varijantom delta soja SARS-CoV-2 virusa.

Oznaka joj je AY.4.2, a privukla je pažnju naučnika jer se sve češće bilježi u Velikoj Britaniji. Prvi su slučajevi zabilježeni i diljem Europske unije, u Rusiji, Izraelu, SAD-u… Još se ne zna je li nova varijanta i opasnija, no po čemu je specifična i što tačno njezina pojava znači, objašnjavaju poznati naučnici.

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

Na sjednici NSRS usvojene izmjene Zakona o radu kojima se omogućava isplata plaća 'na ruke'

"Radi se o novoj varijanti poznatoj kao AY.4.2 ili delta plus, što je jedna od podvrsta do danas najopasnije delta varijante, a nastala je akumulacijom još nekoliko dodatnih mutacija posebice u proteinu spike (šiljak), koje uključuju Y145H i A222V", objašnjava Ivan Đikić sa Sveučilišta Goethe u Frankfurtu te dodaje kako te mutacije mogu pridonijeti dodatnoj sposobnosti te varijante da brže ulazi u stanicu.

"Dosadašnji podaci upućuju na to da se širi otprilike 10 posto brže od delta varijante, što ipak ne predstavlja toliko veliku opasnost kao što je bila pojava originalne delta varijante, koja je imala sposobnost bržeg širenja više od 60 posto", kaže Đikić te dodaje da je veliko pitanje stvara li delta plus varijanta povećanu otpornost na imunitet, odnosno stvorena protutijela i staničnu obranu nakon prebolijvanja bolesti ili vakcinisanja i može li to predstavljati dodatnu opasnost bržeg širenja virusa i unutar vakcinisane populacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije