Izrael otkrio s kojim je mjerama smanjio širenje delta varijante koronavirusa

2
Radiosarajevo.ba
Izrael otkrio s kojim je mjerama smanjio širenje delta varijante koronavirusa
Foto: EPA-EFE / Izrael (arhiva)

Četiri mjeseca nakon jedne od najgorih epidemija infekcije COVID-19, Izrael bilježi nagli pad novih infekcija i teških oblika ove bolesti, što je omogućeno trećom dozom vakcine, COVID pasošem i obaveznim maskama, saopćili su tamošnji naučnici i zdravstveni dužnosnici.

Izrael je u junu pogodio četvrti val koronavirusa, potaknut brzorastućom varijantom delta varijante.

Umjesto uvođenja novih mjera poput lockdowna, vlada je uvela treću dozu vakcine, tzv. booster, za što su odabrali Pfizerovo cjepivo i to za sve osobe starije od 12 godina. Tu su još i obavezne zaštitne maske kao i upotreba COVID propusnice - dokaz o vakcinaciji, oporavku od bolesti ili negativan test na virus - u restoranima i na drugim mjestima, čak i za djecu.

Jak zemljotres pogodio Tursku

Jak zemljotres pogodio Tursku

Od vrhunca ovog vala, početkom septembra, dnevne infekcije u Izraelu pale su za više od 80 posto, a teški slučajevi gotovo su prepolovljeni.

"Dan za danom razbijamo delta val", rekao je u utorak premijer Naftali Bennett, pripisujući vladinu politiku "bliskim, pametnim i fleksibilnim upravljanjem koje omogućuje život uz koronavirus".

Izraelska strategija "živjeti s COVID-om", koja nije prošla bez troškova i kontroverzi, ipak je održala škole i privredu otvorenim.

Izraelsko ministarstvo zdravlja u četvrtak je prezentiralo najnovije podatke koji pokazuju da su se infekcije kod osoba starijih od 60 godina - prve grupe koja je primila booster dozu - počele brzo smanjivati dvije sedmice nakon primjene treće vakcine, dok su se u ostalim dobnim grupama i dalje povećavale.

Analiza podataka koju su proveli Doron Gazit i Yinon Ashkenazy iz nadzornog COVID tima Hebrejskog univerziteta, piše Reuters, pokazala je da je stopa reprodukcije virusa - njegova sposobnost širenja - počela naglo opadati u svakoj dobnoj grupi nakon treće vakcine.

Dva mjeseca nakon delta varijante, cijepljene osobe starije od 60 godina činile su više od polovine teških slučajeva COVID-19. Većina je bila starija od 70 godina sa zdravstvenim problemima zbog kojih su izloženi većem riziku.

Podaci pokazuju da sad 75 posto teških slučajeva čine mlađe osobe koje nisu vakcinisane. Prema Ministarstvu zdravlja Izraela, treća je doza zasad učinkovita u smanjenju teških slučajeva među osobama u dobi od 40 i više godina.

Za tinejdžere i mlade odrasle osobe dostupno je manje podataka. Međutim, Ministarstvo je priopćilo kako njegovi dosadašnji nalazi pokazuju da treća doza nije povećala rizik od miokarditisa, rijetke srčane infekcije, kod mlađih osoba.

Ran Balicer, šef vladinog savjetodavnog panela stručnjaka za koronavirus, rekao je da je kombinacija mjera usporila talas delta varijante.

"To je uključivalo obavezne maske, COVID pasoš, masovno testiranje - i PCR i antigena. No, nesumnjivo je glavni faktor koji je smanjio ljetni val delte bila masovna kampanja cijepljenja s booster dozom", rekao je Balicer.

Do sada je treću vakcinu dobilo 3,7 miliona ljudi, više od trećine izraelskog stanovništva.

"Izrael je bio prva zemlja koja je prihvatila kombinirani izazov pandemije, ali čini se neće biti posljednji", upozorio je Balicer. "Druge zemlje koje se suočavaju s ovim složenim izazovom morat će pronaći vlastitu ravnotežu", dodao je, "a troškovi mogu biti visoki."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije