Ivan Đikić: Još uvijek smo u opasnoj situaciji

3
Radiosarajevo.ba
Ivan Đikić: Još uvijek smo u opasnoj situaciji
Printscreen / Ivan Đikić

U Zagrebu je jučer održan prvi dan multidisciplinarnog summita pod nazivom Back together.

Jučer je održano sedam panel-rasprava koje su moderirali Petar Štefanić, Ivan Šarić, Daniela Trbović, Natko Beck i Ana Čerenšek.

Povećanje zdravstvene pismenosti jedna je od misija "Back Together Summita" te je upravo panelom "Another brick in the wall - Zdravstvena pismenost" summit i otvoren, a na njemu se govorilo o dostupnosti i korištenju zdravstvenih informacija kao važnom čimbeniku za poboljšanje zdravstvenog ponašanja ljudi, kao i o ulozi medijske pismenosti u traženju i odabiru valjanih izvora informacija o zdravlju.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Naučnik Ivan Đikić je tom prilikom kazao kako kontradiktorne informacije dolaze s vrha.

"Danska ima 85 posto cijepljenih, što je dobar primjer. Volio bih da je i u Hrvatskoj sutra takva situacija, no to je nerealno. U vremenima krize u Hrvatskoj su nedostajale kvalitetne poruke. Trebali smo imati ciljane kampanje i različite poruke kako bi ljudi shvatili važnost cijepljenja. Edukativni programi usmjereni ka ciljnim skupinama od ključne su važnosti kako bi javnost razumjela svrhu neophodnog cijepljenja, a tu smo zakazali. Već duže vrijeme javnošću vladaju kontradiktorne informacije koje dolaze s vrha, i to od vrhunskih znanstvenika koji govore da smo pobijedili virus, a još uvijek smo u opasnoj situaciji.

Navodi kako su građani zbog toga zbunjeni i gube svoj orijentir, dok naučnici i medicinari gube svoj kredibilitet, a jednom kada se on izgubi, teško je ponovno steći povjerenje.

"Sav konflikt koji smo napravili oko COVID-19 produkt je lažnih informacija i medijskog zagađivanja, a ne znanosti. Gledajte točne podatke i slušajte one koji imaju kredibilitet, makar to nekad bilo teško", istaknuo je Ivan Đikić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije