Novi Sad: Oskrnavljene table s imenom ulice Zorana Đinđića

AA
Novi Sad: Oskrnavljene table s imenom ulice Zorana Đinđića
FOTO: AA / Išarana tabla s imenom Zorana Đinđića
Nepoznati počinioci išarali su sve tri table s nazivom ulice Zorana Đinđića, nekadašnjeg premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke (DS), koje se nalaze u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

Table s imenom ubijenog predsednika Vlade Srbije, koje se nalaze u blizini Filozofskog fakulteta, osvanule su jutros prekrivene crvenom farbom, na 15. godišnjicu od ubistva Đinđića. 

Ispod prefarbanih tabli osvanuli su i grafiti sa srpom i čekićem, a na stazi kod Filozofskog fakulteta osvanuo je i natpis uvredljivog sadržaja.

Ulica kod Filozofskog fakulteta nazvana je po Zoranu Đinđiću, jer je tragično preminuli srbijanski političar i filozof bio predavač u ovoj visokoškolskoj ustanovi, ali nije naišao na odobravanje kod svih, jer su table s njegovim imenom oskrnavljene i 2012. godine, nakon čega je održan i protest Protiv mržnje - stop fašizmu”.

Nadležne službe uklonile su u toku dana sve oskrnavljene table s imenom Zorana Đinđića, a grafite prekrečili. 

Pokrajinski Odbor Demokratske stranke za Vojvodinu, osudio je skrnavljenje tabli s imenom njihovog nekadašnjeg predsjednika i zatražio od državnih organa da otkriju i primereno kazne vinovnike ovog političkog nasilja. 

"Budući da su table namjerno uništene na dan petnaeste godišnjice ubistva nekadašnjeg premijera Srbije i predsjednika Demokratske stranke, poruka je više nego jasna; u današnjoj Srbiji nema mjesta ni za Đinđićevo ime ni za njegovo političko djelo”, saopćeno je između ostalog iz vojvođanskog odbora DS-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije