Novi detalji monstruoznog ubistva starice: Šta je tinejdžer izjavio sudiji

1
Radiosarajevo.ba
Novi detalji monstruoznog ubistva starice: Šta je tinejdžer izjavio sudiji
Foto: Dalmacija Danas / Stan u kojem je ubijena starica u Splitu

Tinejdžeru (15) koji se sumnjiči da je u Splitu u nedjelju brutalno ubio staricu, određen je jednomjesečni pritvor, a u međuvremenu su počeli isplivavati novi detalji ovog zločina koji je potresao Hrvatsku, ali i regiju.

Policija ga sumnjiči da je nakon što je pozvonio starici (89) na vrata, odmah nesretnicu gurnuo u stan i počeo divljački udarati svime što mu se našlo pri ruci.

Mediji prenose da joj je i skakao po glavi, pritom je zatvorio vrata balkona, vjerovatno kako susjedi ne bi čuli. Nakon što ju je ubio, tijelo je odvukao do balkona i tamo ostavio. Iz stana ništa nije nestalo, ali je čitav bio ispremetan i pun krvi.

Čak i iskusni istražitelji zaprepašteni viđenim u stanu, ali i nesuvislim ponašanjem, maloljetnika su odveli liječniku, gdje je u razgovoru izjavio “šta će ona meni skričat!”, piše Net.hr.

Maloljetnik je dao i izjavu pred sucem splitskog Županijskog suda.

"Žao mi je i stvarno se ne sjećam što sam napravio. Jedino što se sjećam je da sam uletio u policijsku postaju...", kazao je on, piše Slobodna Dalmacija.

Određen mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i osobito teških okolnosti djela.

Mediji prenose da nije želio odgovarati ni na kakva pitanja suca i zamjenika državnog odvjetnika, već je kazao da se svih događaja tog dana jako slabo sjeća i da je bio živčan i agresivan odnosno u svojevrsnoj narkomanskoj krizi jer se taj dan nije uspio drogirati.

Pojasnio je da se znao "pucati" konzumirajući speed (amfetamine) i marihuanu i da je tog dana bio smantan. Tvrdio je da je bježao od nekakve grupe od petnaestak njemu nepoznatih momaka koji su ga htjeli pretući.

Uspio je ući u Prometov autobus broj 17 te se njime, kako je ispričao, odvezao do autobuske stanice kod Pomorske škole na Poljudu. Kazao je navodno vozaču autobusa da ga progoni grupa njemu nepoznatih ljudi, no ovaj se na te njegove riječi samo nasmijao.

U panici je, kazao je maloljetnik, istrčao van iz autobusa i na križanju ugledao automobil koji stoji jer je na semaforu bilo crveno svjetlo.

Uletio je u vozilo u kojem su bile dvije djevojke kojima je također rekao da ga progone i molio ih da ga sakriju. No, one su počele vikati i derati se na njega da izađe van. Tada je s druge strane ceste ugledao svoje progonitelje te je istrčao iz vozila. Dalje se ničega ne sjeća.

Cijelo vrijeme nije govorio ništa o konkretnom događaju, odnosno kako i zašto je došao do zgrade u Sukoišanskoj i što se odigralo u stanu na trećem spratu.

Dječaka, koji za nepunih mjesec dana puni 16 godina, prije ispitivanja suca pregledala je i sudska vještakinja za psihijatriju koja je ocijenila da on razumije svoj položaj, razumije prirodu i strukturu kaznenog postupka koji je protiv njega pokrenut te da nema elemenata koji bi ukazivali na to da nije raspravno sposoban.

Iako se osnovano sumnja da je počinio brutalno i okrutno ubistvo, 15-godišnjak po zakonu ne može ići u zatvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije