Nova predsjednica Slovenije komentirala situaciju u BiH: Hrvatska je tamo previše involvirana

11
Radiosarajevo.ba
Nova predsjednica Slovenije komentirala situaciju u BiH: Hrvatska je tamo previše involvirana
Foto: EPA-EFE / Nataša Pirc Musar

Mjesto Slovenije je u Europskoj uniji i NATO-u, ali prije svega u središnjem dijelu Europe koji vjeruje u temeljna ljudska prava i slobode te vladavinu prava, rekla je u prvom razgovoru nakon pobjede na nedjeljnim izborima, buduća predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Za svoje prvo putovanje u inozemstvo u ulozi slovenske predsjednice planira turneju po zemljama zapadnog Balkana.

Željela je, kako je rekla, najprije posjetiti Njemačku kao najvećeg trgovinskog partnera i zato jer iznimno poštuje njemačkog predsjednika, no posljednja događanja na zapadnom Balkanu navela su je da se odluči za obilazak ovih zemalja.

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Tragedija u Sarajevu: U koritu Miljacke pronađeno tijelo žene

Nataša Pirc Musar: Prvo ću posjetiti region Zapadnog Balkana

Nataša Pirc Musar: Prvo ću posjetiti region Zapadnog Balkana

Po njenom mišljenju, Slovenija je zemlja koja je regiji prozor i vrata u Europsku uniju.

"Ne zaboravljam Hrvatsku, ali ona je malo previše involvirana u ono što se događa u BiH, gdje će se strasti morati malo smiriti.

Ali najviše me brine odnos Srbije i Kosova, tako da će ova turneja vrlo vjerojatno biti moje prvo putovanje," rekla je Pirc Musar, javlja Slovenska tiskovna agencija STA.

Buduća predsjednica najavila je da namjerava nastaviti proces Brdo-Brijuni, za koji želi da ne bude samo sastanak jednom godišnje, već da se sudionici sastanu više puta i na tim razgovorima preuzimaju neke obveze, a sve kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio ujedinjene Europe.

Pirc Musar također je najavila da će se javljati u javnosti kada bude smatrala za potrebno, no zajamčila je da se neće svakodnevno uplitati u dnevnu politiku.

Od predsjednika u odlasku Boruta Pahora i ostalih bivših predsjednika očekuje pomoć i savjete. Pahorovu tradiciju otvorenih vrata predsjedničkih dvora planira zadržati, ali na sebi svojstven način i prije svega sadržajno.

Neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar izabrana je, uz potporu ljevice, za novu slovensku predsjednicu u drugom krugu izbora u nedjelju, na kojima joj je suparnik bio kandidat oporbene, desne Slovenske demokratske stranke 8SDS) čelnika Janeza Janše.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije