Izbori u Sloveniji: Anže Logar računa na diplomatsko iskustvo, Nataša Pirc Musar na neovisnost

0
Hina
Izbori u Sloveniji: Anže Logar računa na diplomatsko iskustvo, Nataša Pirc Musar na neovisnost
Foto: EPA / Odluka 13. novembra

Pobjednik prvog kruga slovenskih predsjedničkih izbora Anže Logar može računati na podršku svoje stranke, ali i još nekih aktera desne scene u drugom krugu predsjedničke utrke, najavili su Logarovi saradnici u reakcijama nakon nedjeljne pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Logara je u prvom krugu podržalo 33,97 posto birača, a neovisnu kandidatkinju Natašu Pirc Musar 26,86 posto, pokazuju neslužbeni rezultati.

Logarova zamjenica i kolegica iz njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) Eva Irgl rekla je u izjavi za agenciju STA da je ovakav rezultat bio očekivan te da ga sada još čeka teška kampanja za drugi krug.

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Vijećnica slavi svoj 128. rođendan: Pogledajte zadivljujuće detalje na sarajevskoj ljepotici

Preliminarni rezultati: Logar i Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji

Preliminarni rezultati: Logar i Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji

Logarovo vrlo dobro poznavanje međunarodnog prostora vidi kao vrlinu dobrog kandidata za drugi krug, što je iznimno važno u izazovnoj situaciji zbog rata u Ukrajini.

"Dok je bio ministar vanjskih poslova, sklopio je mnoga prijateljstva s državnicima, što je također ključno, posebno s obzirom na situaciju", rekla je.

Osim njegovog SDS-a, Logara je podržala i izvanparlamentarna Slovenska ljudska stranka (SLS), a vjeruje se da će mu podršku dati i pristaše Nove Slovenije (NSi), čiji kandidat nije prošao u prvom krugu. To je potvrdio i istaknuti član NSi-ja i predsjednik prve samostalne vlade Lojze Peterle.

U predsjedničkoj kampanji Logar kao cilj navodi Sloveniju, "državu visokog životnog standarda, opuštenu, čistu okolinu, funkcionalan sistem, nultu toleranciju na korupciju i solidarno društvo koje zna i može sarađivati".

Predsjednički kandidat pozvao je u nedjelju navečer u svoj štab i predsjednika svoje stranke Janeza Janšu, ali on nije davao izjave za medije, a Logar je rekao da mu je čestitao na uspjehu u prvom krugu.

Članovi izbornog štaba neovisne kandidatkinje, advokatice Nataše Pirc Musar, koja će se nakon nedjeljnog prvog kruga u drugom krugu 13. novembra suočiti s opozicionim kandidatom Anžeom Logarom, u svojim su prvim izjavama izrazili uvjerenost u njezinu pobjedu, pritom u prvi plan ističući njenu neovisnost i privrženost vrijednostima pravne države i ljudskih prava.

"Očekujemo da ćemo razgovarati o vrijednostima, o tome što nas spaja i što nas razlikuje. Ljudi to žele čuti da im odluka u drugom krugu bude lakša", kazala je najavljujući borbu za drugi krug Darinka Pavlič Kamien, voditeljica Izbornog štaba i izborne kampanje.

Kako je kazala, u drugom krugu ne žele niske udarce, nego "ukazati na ono što će Natašu Pirc Musar učiniti izvrsnom predsjednicom". Pritom je posebice istaknula da će ona svoj rad temeljiti na odbrani ustava i ljudskih prava koja vrijede za sve, bez obzira na to s koje strane političkog spektra dolazili.

"Naše su vrijednosti jasne, dotiču se lijevog centra slovenskog političkog pola. Svi koji se identificiraju s onima koji najviše cijene te europske vrijednosti dobrodošli su u naše društvo", kazala je Pavlič Kamien odgovarajući na pitanje o tome računaju li na podršku bilo koje koalicijske stranke.

Na pitanje mogu li se očekivati ​​podlije igre u kampanji prije drugog kruga, saradnici Pirc Musar rekli su kako se ne boje da će u drugom dijelu kampanje "neki kostur ispasti iz ormara i obrušiti se na Natašu".

Na nedjeljnim, sedmim predsjedničkim izborima u historiji te zemlje u drugi krug, koji će se održati 13. novembra, plasirali su se Anže Logar, za kojeg je glasalo 33.97 posto birača, i Nataša Pirc Musar, za koju je glasalo 26.86 posto. Na trećem je mjestu Milan Brglez (15.41 posto), slijede Vladimir Prebilič (10.66 posto), Sabina Senčar (5.95 posto), Janez Cigler Kralj (4.35 posto) i Miha Kordiš (2.80 posto). Odziv birača bio je 51.06 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije