Preliminarni rezultati: Logar i Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji

0
AA
Preliminarni rezultati: Logar i Pirc Musar u drugom krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji
Foto: EPA / Izbori u Sloveniji

U Sloveniji su danas održani sedmi predsjednički izbori na kojim se takmičilo sedam kandidata. Prema djelomičnim preliminarnim rezultatima u drugi krug izbora plasirali su se kandidat desnice Anže Logar i nezavisna kandidatkinja centra Nataša Pirc Musar.

Birališta širom Slovenije bila su otvorena od 7 do 19 sati.

Objavljeni su preliminarni rezultati nakon prebrojanih 93,96 posto glasova i jasno je da niko od kandidata nije osvojio natpolovičnu većinu i da će Slovenija novog predsjednika dobiti u drugom krugu koji će se održati 13. novembra i u kojem će se takmičiti dvoje kandidata s najvećim brojem glasova.

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

Ne propustite: Baletni triptih 'Infinitas' na daskama Narodnog pozorišta Sarajevo

U Sloveniji otvorena birališta za predsjedničke izbore: Ko će zamijeniti Boruta Pahora?

U Sloveniji otvorena birališta za predsjedničke izbore: Ko će zamijeniti Boruta Pahora?

Prema preliminarnim rezultatima u vodstvu je Logar sa osvojenih 33,97 posto glasova. Logar je bivši ministar vanjskih poslova Slovenije iz perioda Vlade Janeza Janše i aktuelni je zastupnik u Državnom zboru (parlamentu) Slovenije. Kandidirali su ga dr. Romana Jordan i grupa birača, a ima i podršku svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

U drugi krug će se, prema preliminarnim rezultatima, kao drugoplasirana plasirati i Nataša Pirc Musar sa osvojenih 26,88 posto glasova. Pirc Musar je doktorica pravnih nauka i ugledna advokatica koju su kandidirali Biserka Marolt Meden i grupa birača. Ima podršku bivših slovenskih predsjednika Milana Kučana i Danila Turka. U pokušaju da postane prva predsjednica u historiji Slovenije je podržava i muž Aleš Musar, jedan od najbogatijih Slovenaca.

Treće mjesto u prvom krugu predsjdničkih izbora u Sloveniji osvojio je Milan Brglez sa 15,41 posto glasova. Brglez je već čestitao konkurentici Pirc Musar. Očekuje se da je u drugom krugu podrže i Socijalne demokrate i Pokret Sloboda, odnosno šefica diplomatije Tanja Fajon i premijer Robert Golob, koji su do sada podržavali Brgleza.

Zatim slijede Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,96 posto), Janez Cigler Kralj (4,32 posto) i Miha Kordiš (2,8 posto).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije