Tanja Fajon pozdravila odluku iz Brisela, ima poruku za političke elite u BiH

1
Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon pozdravila odluku iz Brisela, ima poruku za političke elite u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Tanja Fajon, članica Evropskog parlamenta iz Slovenije

Ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon pozdravila je preporuku da se Bosni i Hercegovini preporuči davanje kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji što predstavlja važan korak na putu dodjele statusa kandidata BiH, o čemu će u narednoj fazi odlučivati šefovi država i vlada Evropske unije u okviru Evropskog vijeća.'

'To je važna i pozitivna poruka za budućnost BiH, njenih građana i posebno mladih. Nadam se da će današnju odluku tako pripadnici političke elite u BiH, kao i građani BiH, vidjeti kao uspjeh i istovremeno kao motivaciju i posvećenost za provođenje neophodnih reformi', dodala je.

Istovremeno, smatra da pozitivna preporuka Evropske komisije predstavlja i važan uspjeh slovenačke vanjske politike jer je upravo Slovenija već u pripremama za junski sastanak Evropskog vijeća stavila na sto konkretan prijedlog za dodjelu statusa kandidata i na neki način ponovo pokrenula narativ na EU nivou u tom smjeru.

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Dragan Bursać: Optuženik za ratne zločine počasni građanin nakaradne Banjaluke!

Slovenija: Imenovan specijalni predstavnik za Zapadni Balkan

Slovenija: Imenovan specijalni predstavnik za Zapadni Balkan

'Nakon Evropskog vijeća u junu smo našu kompletnu diplomatiju angažirali da partnerima u EU konsistentno i temeljno predstavi razloge zašto je neophodno dati BiH status kandidata. Objasnili smo da je to strateška odluka koja BiH i cijeloj regiji zapadnog Balkana šalje jasan signal da je njena budućnost u EU. Ova poruka je posebno važna uzimajući u obzir promijenjenu sigurnosno-političku situaciju u Evropi uslijed ruske agresije na Ukrajinu', pojasnila je, piše Fena.

Slovenačka diplomatija pod novim rukovodstvom dokazuje da radi proaktivno i da je ozbiljna o pitanju podrške zapadnom Balkanu, dodala je Fajon, i to ne samo deklarativno, već i vrlo konkretno.

'S obzirom na to da sam najveći dio svoje političke karijere posvetila upravo regionu zapadnog Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, današnja pozitivna preporuka Evropske komisije me posebno raduje, kazala je ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon nakon predstavljene odluke Komisije.

U političkim i diplomatskim krugovima, unutar institucija EU i država članica, Slovenija će nastaviti da se angažira sa ciljem da i Vijeće EU potvrdi preporuku Evropske komisije.

Mnogo toga će zavisiti od razvoja događaja u Bosni i Hercegovini, gdje se nakon oktobarskih izbora moraju što prije formirati vlade na svim nivoima i, naravno, posebnu pažnja treba posvetiti usvajanju zakonske regulative koja se odnosi na pristupanje Evropskoj uniji, rečeno je u saopćenju.

Evropska komisija je danas u okviru tzv. paketa proširenja preporučila da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za EU, a za dalje korake na putu ka EU morat će ispuniti dodatne uvjete. To je formula koju je Komisija već predstavila na primjeru Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije