Velika prijateljica BiH: Tanja Fajon buduća šefica diplomatije Slovenije?

3
F. V.
Velika prijateljica BiH: Tanja Fajon buduća šefica diplomatije Slovenije?
Foto: FB / Tanja Fajon / Tanja Fajon

Zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica Socijalnih demokrata Slovenije Tanja Fajon najizglednija je kandidatkinja za šeficu diplomatije Republike Slovenije, potvrđeno je portalu Radiosarajevo.ba iz više izvora.

“Da, to je jedna od ozbiljnih mogućnosti”, kazao je naš izvor blizak političkim krugovima u Ljubljani koji će u naredne dvije sedmice odlučivati o novoj vlasti.

Fajon, koja je izborila mandat u Narodnoj skupštini Slovenije, najavila je posredno da će se povući iz Europskog parlamenta (EP), gdje je ostavila veliki trag. Konačan ishod ovih ovisit će svakako od koalicionih pregovora. 

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Nakon što je njegov Pokret Sloboda osvojio 41 mandat u parlamentu, poziciju budućeg premijera niko ne spori Robertu Golobu, no SD bi koji je značajno doprinio padu Janše sigurno imati važno mjesto u budućnoj vlasti.

Prema 24ur.com, čak j i Golob „iznenađen velikom podrškom birača“. Priznaje da nije očekivao gotovo polovinu mjesta u Državnom zboru, te sada mora potražiti kandidate za ministre.

Među Golobovim prioritetnim resorima je Ministarstvo zdravlja. Ta je pozicija, prema Slovenačkoj novinskoj agenciji (STA) obećana istaknutoj funkcionerki GS-a dr. Danijeli Bešič Loredan.

Tanja Fajon dokazana je prijateljica Bosne i Hercegovine. Osim što je imala iznimno važnu ulogu u viznoj liberalizaciji za bh. građane, Fajon je ostala konzistentna na odbrani interesa državnosti Bosne i Hercegovine.

Čak i kad je vodstvo njezine zemlje bilo umiješano u neka pitanja koja se tču budućnosti BiH. Komentirajući "non paper" koji je vezan uz Janeza Janšu, odlazećeg premijera Slovenije, Fajon je rekla da „svaka ideja o pomjeranju granica, posebno u BiH koja je pretrpjela najveću štetu poslije raspada Jugoslavije, predstavlja izuzetno opasan potez“.

"Takvi dijalozi nas vraćaju u prošlost i trenutno trebamo razmišljati o rješenjima koja će učiniti BiH funkcionalnom zemljom, a s pridruživanjem EU granice treba da postanu simbolične", rekla je Fajon u aprilu prošle godine.
BiH će u Fajon zasigurno imati važnog saveznika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije