Tanja Fajon glasala u Sloveniji: Sunce sija i siguran sam da će biti sjajan dan

0
Radiosarajevo.ba
Tanja Fajon glasala u Sloveniji: Sunce sija i siguran sam da će biti sjajan dan
Foto: FB / Tanja Fajon / Tanja Fajon

U Sloveniji su od jutros otvorena birališta na kojima će Slovenci izabrati novi parlament, a time i novu koalicijsku vladu koju će, prema anketama, najvjerojatnije sastaviti dosadašnji premijer Janez Janša ili 55-godišnji menadžer Robert Golob.

Pravo glasa ima skoro 1,7 miliona birača, koji će 90 zastupnika u novom Državnom zboru (parlamentu) birati među više od 1.400 kandidata s 20-ak kandidacijskih lista političkih stranaka i udruženja.

Na biračkom mjestu je glasala i Tanja Fajon, liderka Socijalnih demokrata, a koja je u našoj javnosti postala poznata po čestim izjavama u Europskom parlamentu koje se tiču Bosne i Hercegovine.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Tanja Fajon - undefined

Foto: FB / Tanja Fajon: Tanja Fajon

"Sunce sija i siguran sam da će biti sjajan dan. Drago mi je da vidim da ljudi dolaze na birališta u tako ogromnom iznosu. Vjerujem da će biti izvanredna izlaznost. Nadam se novom početku i radujem se promjenama", napisala je Tanja Fajon na svom Facebook profilu.

U večernjim se satima očekuju službeni privremeni rezultati koji će dati jasniju sliku o rezultatu izbora.

Analitičari smatraju da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebale biti najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata u novom parlamentu.

Do 16 sati glasalo je gotovo 50 posto birača s pravom glasa.

Tri sata do zatvaranja birališta glasalo je 49,3 posto od gotovo 1,7 miliona upisanih birača, objavilo je Izborno povjerenstvo Slovenije.

Izlaznost je mnogo veća nego na izborima 2018. godine, kad je do 16 sati glasalo 34,32 posto birača i kad je ukupna izlaznost na kraju bila manja od 53 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije