! / Nikad niže cijene: U Makarskoj nude apartmane po cijenama od 30-ak eura

17. 09. 2020. u 09:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na Booking.comu se za prošli vikend na hrvatskom primorju moglo naći mnogo apartmana na Makarskoj rivijeri po cijeni do 35 eura na noć za dvije osobe.

Tačnije, takvih je kapaciteta 60-ak, a na Airbnb-u, platformi s manjim provizijama, pa automatski i nižim cijenama, takvih je apartmana dva puta više, dakle 120, prenosi Slobodna dalmacija.

Gotovo 80 njih nudi se po cijeni do 30 eura za dvije osobe, što su najniže cijene u posljednjih 20 godina "cimerfraja". Valja napomenuti da su kratki boravci, do tri dana, uvijek bili do 30 posto skuplji, što sada nije slučaj, a drugo, na spomenute cijene idu i provizije pa su neto cijene još i niže. 

Unatoč tomu, sezona jenjava, a iako bi se reklo kako je sve već "finito", iz Turističke zajednice demantiraju to s podacima koji kažu da turista i dalje ima. Na dan 10. septembra u Makarskoj je boravilo gotovo 2.500 turista, što je 31,7 posto u odnosu na prošlu godinu. 

Najveći danak koroni i crvenim listama platio je hotelski smještaj, gdje se bilježi svega 22 posto lanjskog prometa, a u porodičnom je smještaju situacija nešto bolja s popunjenošću od 35 posto.

U kampovima se odmara 31 posto gostiju od prošle godine.

Po strukturi gostiju očekivano prednjače Poljaci, kojih je gotovo 1.000 u Makarskoj, što je 64 posto u odnosu na lani. Čeha je 41 posto, odnosno 300-tinjak, a Ukrajinaca je čak neznatno više nego lani. No kako su brojke male (niti 300), jasno je da njihova treća pozicija u stvarnosti ne znači puno. Šveđani su na četvrtom mjestu, Bosanci na petom, a slijede Hrvati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA