Klaster Makarska: U omiljenom ljetovalištu bh. turista zaraženo "pola Europe"

Radiosarajevo.ba
Klaster Makarska: U omiljenom ljetovalištu bh. turista zaraženo "pola Europe"
Instagram / Bar Makarana

U posljednjih nekoliko dana u Makarskoj je, kao i u ostatku Hrvatske, zabilježen veliki porast broja oboljelih od koronavirusa, piše austrijski Heute. Ispotavilo se da većina klastera u Austriji dolazi iz omiljenog ljetovališta bh. turista.

Mlada žena iz Koruške u ponedjeljak je na radiostanici Ö3-Wecker pričala svoja iskustva. Martina E. bila je na odmoru na plaži sa sestrom i prijateljima u Makarskoj, gdje su poisjećivali restorane i barove na plaži.

Ona i njena sestra vratile su se u subotu, ostatak grupe je ostao duže. Kad su žene stigle u Austriju, njihovi poznanici obavijestili su ih da su konobari koji su ih poslužili u Makarskoj pozitivno testirani na virus Covid-19. Dvije Austrijanke potom su otišle u samoizolaciju i obavile test koji je bio pozitivan.

Pored austrijskih, i njemački i švicarski mediji izvještavaju o hrvatskim ljetovalištima iz kojih su turisti kao suvenir donijeli koronavirus. Osobito se jedno mjesto spominje: Makarska.

Za čuveni klub "Makarana" kaže se da je mjesto na kojem su se mnogi turisti zarazili. Tako je 26-godišnja Švicarka izjavila za Blick da je primijetila prve simptome nakon povratka u domovinu, a nakon toga se i sama testirala. Rezultat testa je bio pozitivan.

Potom je upozorila svoje prijatelje, među kojima je pet od sedam osoba bilo zaraženo. Kaže da joj je jasno da su se zarazili u baru "Makarana".

"Blick", također, prenosi da u kantonu Zurich trenutno postoji nekoliko osoba koje su testirane pozitivno na virus Covid 19 nakon odmora u Makarskoj.

Još jedan turista svjedočio je da je lokal potpuno pretrpan, a konobari neodgovorni.

"Nismo imali gotovo prostora. Ljudi su se znojili kao ludi", rekla je žena. Iako je postojala provjera ulaza s mjerenjima temperature, to je učinjeno samo proizvoljno kod nekih ljudi.

"Barmeni su nosili zaštitu dišnog sustava, ali ponekad samo preko usta, a ne preko nosa. Neki su čak imali i masku ispod brade. Bili smo tamo samo sat i po, bilo nam je loše i otišli smo", nastavlja ona.

Pričalo se da su u ovom lokalu uglavnom bili gosti iz Švicarske, Njemačke i Austrije, jer su u baru skoro svi govorili njemački.

Bar "Makarana" je zatvoren od prošle sedmice. Na Instagramu i Facebooku objavili su da će do daljnjeg zatvoriti svoja vrata zbog novih pravila radnog vremena za klubove i barove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije