Nezapamćen vandalizam: Oskrnavljen spomenik Draganu Nikoliću

Radiosarajevo.ba
Nezapamćen vandalizam: Oskrnavljen spomenik Draganu Nikoliću
Samo nekoliko dana od svečanog otkrivanja spomenika slavnom glumcu Draganu Gagi Nikoliću u centru Vrnjačke Banje u Srbiji, njegova bronzana statua u prirodnoj veličini u nedjelju se našla na meti vandala.

Za sada nepoznati vandali otkinuli su jedan dio Gaginih naočala i tako oskrnavili spomenik, djelo poznatog kipara Dragoljuba Dimitrijevića, koji je u centralnom vrnjačkom parku podignut na inicijativu Specijalne bolnice „Merkur“ čiji je popularni Gaga bio promoter i zaštitno lice, pišu Večernje novosti.

Ovo je strašno! Pa, mi nemamo poštovanja ni prema nekome koga su svi na ovim prostorima mnogo voljeli”, kaže jedna gospođa kod Gaginog spomenika.

Neka se stide vandali, neka im ovaj užasni čin služi na čast, ako je uopšte imaju”, dodala je.

Upamćen na prostoru cijele bivše Jugoslavije po nezaboravnim ulogama Džimija Barke, Prleta, Flojda, Popaja, Urketa i drugim brojnim ulogama na malom i velikom ekranu, kao i pozorišnoj sceni, Dragan Nikiolić je posebno mjesto zauzimao u srcima mještana Vrnjačke Banje koju je mnogo volio i u njoj često boravio.

dragan-nikolic-spomenika2.jpg - undefined

Vandali otkinuli dio naočala sa spomenika  Foto: Novosti.rs

Kako bi mu se na neki način odužili i zahvalili, Vrnjčani su mu postavljanjem biste u prirodnoj veličini ispred Termomineralnog kuptila, nedaleko od izvora „Topla voda“ podarili trajni simbol u prestonici srpskog kontinemtalnog turizma.

Bistu popularnog lijepog Gage, na svečanosti minulog četvrtka, otkrio je poznati glumac Žarko Laušević uz riječi: “Divno je što će ovaj spomenik ostati ovdje i potrajati duže od naših navika da zaboravljamo. Ubjeđen sam da će historija sačuvati Gagu od zaborava“.

Ni Laušević, ni niko od prisutnih na pomenutoj svečanosti, kao ni cjelokupna javnost u Srbiji koja je voljela i iznad svega poštovala Dragana Nikolića, međutim, nisu mogli ni da pretpostave da će se vandali poslije samo četiri dana bez ikakvog razloga ostrviti na njegov spomenik. Na isključivo svoju veliku sramotu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije