Naučnik Lauc: Bojim se da u Hrvatskoj postoje stotine osoba zaraženih virusom

Radiosarajevo.ba
Naučnik Lauc: Bojim se da u Hrvatskoj postoje stotine osoba zaraženih virusom
Foto: Twitter / Gordan Lauc

U Hrvatskoj je do sada potvrđeno 15 slučajeva zaraze novim sojem koronavirusa (COVID-19), a testirano je više od 300 ljudi.

Hrvatski ugledni naučnik prof. dr. sc. Gordan Lauc, inače molekularni biolog i redovni profesor na zagrebačkom Zavodu za biohemiju i molekularnu biologiju te osnivač kompanije Genos, smatra da je i u Hrvatskoj mnogo više osoba zaraženo koronavirusom nego što to pokazuju službeni podaci.

"Mislim da su znanstvenici vrlo brzo shvatili potencijalne rizike, no nažalost političari uglavnom ne slušaju znanstvenike. Najbolji je primjer SAD, gdje je neodgovorna antiznanstvena politika trenutačne administracije zavukla glavu u pijesak i mislila da im se ništa neće dogoditi. Sada kada su konačno počeli provoditi testove, shvatili su da im se bolest proširila cijelom zemljom i da je više nije moguće zaustaviti. Bojim se da je slična situacija i kod nas jer testiramo samo kontakte potvrđenih slučajeva", izjavio je Lauc u velikoj analizi za Večernji list.

"Mentalitet je u Hrvatskoj takav da će ljudi skrivati informaciju koja bi im mogla naškoditi, primjerice da moraju u karantenu. S obzirom na intenzitet kontakata između Italije i Hrvatske, bojim se da i ovdje postoje stotine zaraženih", rekao je prof. Lauc.

On je prošle sedmice kazao kako još uvijek nije riječ o virusu zbog kojega treba zaustaviti svakodnevni život, no da je potreban oprez.

"Moramo i dalje biti oprezni. Jasno je da nijednoj instituciji, nijednoj vladi ne može biti prihvatljivo da joj zbog novog koronavirusa umre neki postotak stanovništva. Zato vlade moraju postupati ovako kako postupaju, a gdje te mjere trebaju stati, jako je teško odrediti. Goleme su štete zbog odustajanja od sajma automobila u Ženevi ili sajma turizma u Berlinu. Teško je donijeti odluku da se uđe u rizik organizacije takvih događaja, a ljudima prijeti opasnost", rekao je prof. Lauc.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije