Najnovija vijest: U Hrvatskoj odobren prekid trudnoće Mireli Čavajdi

0
Radiosarajevo.ba
Najnovija vijest: U Hrvatskoj odobren prekid trudnoće Mireli Čavajdi
Foto: Instagram/ Ivana Paradžiković / Trudnica Mirela iz Hrvatske

Mireli Čavajdi drugostupanjsko povjerenstvo KBC-a Zagreb odobrilo je prekid trudnoće, doznaje Telegram.hr.

Nakon što su Čavajdi, čija nerođena beba ima maligni tumor, ranije četiri zagrebačke bolnice odbile prekinuti trudnoću, ona je u petak predala žalbu na te odluke. Odluku je čekala do danas poslijepodne, kad je konačno stiglo pozitivno mišljenje drugostepene komisije Rebra, no bez naznaka ko će zahvat u Hrvatskoj izvršiti.

Novi nalazi su pokazali da se tumor u lobanji ploda povećao te su potvrdili razvoj hipertenzivnog hidrocefalusa. Komisija je zaključila, suprotno ranijim tvrdnjama ministra Beroša i šefa Rebra, da nije realno očekivati preživljavanje i izliječenje djeteta, ukoliko se rodi živo.

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Važne informacije za trudnice u KS: Dovoljna jedna uputnica za preglede i porod nakon 38. sedmice

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je konferenciju za medije oko 19 sati, kada bi trebao objaviti ovu informaciju i objasniti ko će Čavadi izvesti zahvat koje su joj bolnice redom odbile.

Nakon jučerašnje magnetske rezonance, Čavajdina advokatica Vanja Jurić rekla je kako je novi nalaz bitno lošiji od prvoga s kraja aprila iz KB Sveti Duh. Da nerođena beba Mirele Čavajde najvjerojatnije ima tumor teratom, najčešći oblik tumora mozga kod fetusa, još su prošle sedmice utvrdili slovenski liječnici iz Kliničkog centra Ljubljana.

Slovenska drugostepena komisija, podsjetimo, jučer je Čavajdi odobrila prekid trudnoće, dok se odluka hrvatske drugostepene komisije i dalje čekala. Čavajdina advokatica još jučer je najavila da će njena klijentica čekati odluku hrvatske komisije.

Ministar Beroš je u petak rekao kako je sedmeročlana komisija KBC-a Rebro zaključila da je "moguće neurokirurško liječenje djeteta, ako porod prođe dobro".

Slučaj Mirele Čavajde podijelio je struku i javnost, a za sutra je u više hrvatskih gradova najavljen niz skupova podrške.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije