Na Hvaru za 100 eura dobila 607 kuna: "Jeste bezobrazno, ali..."

3
Radiosarajevo.ba
Na Hvaru za 100 eura dobila 607 kuna: "Jeste bezobrazno, ali..."
Foto: Novi list / Ilustracija

"Ovo je i više nego sramotno. Ovako krasti ljude, nemam riječi", ogorčeno je poručila čitateljica portala 24sata.hr s Hvara nakon što je jučer izašla iz jedne mjenjačnice u Jelsi.

A tamo je za 100 eura, koje je došla promijeniti, dobila svega 607 kuna.

Tečaj eura prema HNB-u jučer je iznosio 7,49 kuna. A u ovoj mjenjačnici, vidljivo je na računu, tek 6,07. To je žena uvidjela tek kasnije. I drugi su u Jelsi, kaže ona, ogorčeni na tečajeve u mjenjačnicama, a veliki broj njih poslovnice su iste tvrtke.

"Mjenjačnice su privatne i mogu staviti tečaj koji žele, ali ovo je loša reklama za Hrvatsku", rekao je drugi čitatelj, koji je sličnu situaciju imao i u Rovinju.

Iz same mjenjačnice poručuju da posluju u skladu s propisima RH: "Ovakva je praksa uobičajena u svijetu, posebno kada se radi o frekventnim lokacijama s visokim zakupima. Tečajne liste su jasno istaknute, a klijentima vraćamo novac ako nakon transakcije nisu zadovoljni."

Ovakva praksa je učestala u brojnim mjenjačnicama u Hrvatskoj tokom sezone.

Svakog je ljeta ista priča. Ista je situacija, pišu ovih dana dalmatinski portali navodeći žalbe građana i turista, i u Makarskoj, na Braču...

I lani su Nijemci izvještavali o svom žitelju, koji je iz mjenjačnice na Krku izašao “kratkih rukava”, sa 100 kuna manje. Iako takva praksa nije poštena, mjenjačnice tu ne rade ništa protuzakonito, naglašava Igor Vujović iz Društva “Potrošač”, koje se bavi zaštitom potrošača.

"Najčešće ljudi ne gledaju tečajeve kad ulaze nego se iznenade tek kad dobiju račun i izađu. Ljudski, s potrošačke strane, naravno da je ovo bezobrazno, ali mjenjačnice to mogu, samo moraju istaknuti tečajeve na vidljivo mjesto", poručuje on za 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije