Za sve koji planiraju ljetovati u Makarskoj, evo koliko će vas koštati parkiranje

2
Radiosarajevo.ba
Za sve koji planiraju ljetovati u Makarskoj, evo koliko će vas koštati parkiranje
FOTO: Arhiv / Naplata parkinga od 1. jula

Cijene parkiranja na svim parkiralištima kojima gospodari Grad Makarska od prošlog četvrtka do 30. septembra su od 25 posto do 50 posto niže u odnosu na 2019. godinu, zadnju godinu prije pandemije COVID-a 19 zbog koje su u 2020. cijene tokom cijele godine ostale na nivou zimskom perioda.

Tako je od 1. jula cijena parkiranja po satu u 1. zoni 15 kuna (3,90 KM), u 2. zoni 10 kuna (2,60 KM), u 3. zoni 5 kuna (1,30 KM), a cijena od 15 kuna po satu plaća će se i na parkiralištima zatvorenog tipa Sinokoši i Živkinom dvoru. Novost je i da će manju cijenu plaćati i privatni iznajmljivači, osobe bez prebivališta ili boravišta te strani državljani koji će u ljetnom periodu mjesečno trebati izdvojiti 1.000 kuna (260 KM), a za sedmicu 300 kuna (78 KM), Slobodna Dalmacija.

Povlaštene karte

To su ključne izmjene u odluci o parkirnim zonama, visini naknade parkiranja, povlaštenoj parkirnoj karti i vremenu naplate na javnim parkiralištima u gradu Makarskoj koje su stupile na snagu 1. jula. Odredbe koje se odnose na parkirne zone, visinu naknade u zimskom periodu od 1. oktobra do 31. maja, povlaštenim mjesečnim kartama, povlaštenim kategorijama i vremenu naplate ostaju iste.

Također, i dalje ostaje na snazi pravilo da se povlaštene mjesečne karte do 30. septembra ne mogu koristiti u 1. a crvenoj zoni, na potezu od Splitske banke do zgrade Grada Makarske, gdje je dopušteno isključivo satno plaćanje, plaćanje putem automata odnosno putem usluge m-parkinga, bez vremenskog ograničenja.

Isti režim naplate ostaje na snazi i uz gradsku tržnicu gdje će se u vremenu od 6 do 12 sati vozilima kupaca dozvoljavati zadržavanje do 20 minuta te u ulici uz Dom zdravlja gdje se ne naplaćuju prva dva sata parkiranja.

Podsjetimo, prvo veće povećanje cijena u Makarskoj je uvedeno prije tri godine kada se u ljetnom periodu sat u 1. zoni plaćao 20 kuna (5,20 KM), u 2. zoni 15 kuna te u 3. zoni 10 kuna. Istom odlukom prvi put je uvedena i 1. a crvena zona na gradskoj rivi u kojoj nema mogućnosti korištenja povlaštenih karata. Bez obzira na nezadovoljstvo građana, odluka se nije mijenjala sve do maja prošle godine kada je zbog pandemije izazvane koronavirusom odlučeno da će cijene i od 1. juna do 30. septembra ostati na nivou zimskog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije