Na hrvatskoj plaži 'zaratili' zbog ležaljki pa završili u policiji: 'Proganjala me i vikala'

6
Radisarajevo.ba
Na hrvatskoj plaži 'zaratili' zbog ležaljki pa završili u policiji: 'Proganjala me i vikala'
Foto: M. M. / Radiosarajevo.ba / Podgora - Hrvatska

Gotovo svakog ljeta na plažama dalmatinskih mjesta događaju se sukobi zbog ležaljki - "zlatnih koka" iznajmljivača koji se ili potuku i psuju druge iznajmljivače ili se sukobe s kupačima koji se žele sunčati na peškirima, a ne na ležaljkama, ali lokalci im zauzmu sva mjesta svojim plastičnim rekvizitima.

I bude tu tučnjava, razbijenih glava i nosova, ljutitih turista koji obećavaju da više nikada neće doći na ljetovanje tamo gdje su ih potjerali zbog zarade na ležaljkama.

Nema ljeta bez okršaja

I ovo ljeto nije moglo proći bez sukoba, srećom samo verbalnog pa su se tako na plaži Plišivac u Podgori oko 21 sat verbalno sukobili Podgorani, 51-godišnja Rafaela Borić i 67-godišnji Veselko Jujnović koji su u Policijskoj postaji Makarska na razgovoru proveli večernje sate.

Hoće li BiH ući u Eurotransplant: Možemo regulisati sva pitanja, ali jedan uslov je ključan

Hoće li BiH ući u Eurotransplant: Možemo regulisati sva pitanja, ali jedan uslov je ključan

"Sumnjiče se da su vikom i galamom narušavali javni red te je protiv oboje podnijet Optužni prijedlog sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira" kazali su nam iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

"Prije ovog okršaja dvoje iznajmljivača, sama nam se obratila Podgorka Rafaela Borić, ispričavši nam svoju priču oko natječaja za dodjelu dozvola za ležaljke prilikom čega je od majskog do julskog natjecanja, došla do treće lokacije, plaže Plišivac i upravo se tamo sukobila zbog ležaljki.

Borić nam kazuje da nije ni vikala ni galamila, već je primijetila da joj nedostaju dvije ležaljke pa se obratila Jujnoviću koji ih iznajmljuje na istoj plaži, s time da svako ima striktno označen svoj dio.

Muke iznajmljivača: Izlude se da bi našli krevetić za "dijete" od 28 godina, tinejdžeri su najgori

Muke iznajmljivača: Izlude se da bi našli krevetić za "dijete" od 28 godina, tinejdžeri su najgori

S druge strane, Jujnović nam kazuje da mu je Borić vikom i galamom te večeri otjerala sve goste ugostiteljskog objekta koji se nalazi iznad plaže Plišivac.

Ko je kome šta govorio i ko je i zašto vikao i galamio, utvrdit će se na Sudu, a mi samo donosimo njihove priče.

Rafaela Borić nam kazuje da je samohrana majka i zadnje četiri godine ležaljke i suncobrane iznajmljivala je na plaži ispod hotela Aurora gdje ih je donijela i ove godine, ali tu nije uspjela dobiti dozvolu.

Pogledajte ljepote Neuma iz zraka: Video otkriva tajne jadranske obale

Pogledajte ljepote Neuma iz zraka: Video otkriva tajne jadranske obale

Kako tvrdi, komitet za provođenje natječaja za dodjelu dozvole na pomorskom dobru, nije joj dodijelilo bodove koje je trebala ostvariti po uslovima natječaja i tako je izgubila dozvolu na plaži Aurora na kojoj se inače na dvije lokacije može iznajmljivati ukupno po 40 ležaljki i suncobrana.

"U zgradu Općine Podgora dolazila sam 10-ak puta pitati šta tačno traže od natječajne dokumentacije da ne bih nešto pogriješila i ostala bez bodova, ali oni sve do zadnjega nisu imali odgovor na moja pitanja. Donijela sam im svu moguću kompletnu dokumentaciju za dobivanje dozvole na plaži "Aurora" jer se svaki bod računa.

"Bila sam najbolji ponuditelj bez konkurencije, ali nisu mi uvažili potvrdu ovjerenu u javnog bilježnika i priložene eko certifikate kao ni moju izjavu o načinu unapređenja postojeće ponude" ističe Borić.

‘Alfa‘ ležaljke

Naknadno su mi tražili dodatak ugovora javnog notara, po kojem je vidljivo da je riječ o tipu ‘‘alfa‘‘ ležaljki za koje sam priložila i račun kao i račune da gostima dajem čašice kao pepeljare, a to potvrđuje i lista svjedoka koje sam navela. Međutim, to sve nije polučilo nikakav rezultat i ‘‘isplivao‘‘ je novi koncesionar" govori Borić, dodavši da je na koncu dozvolu na plaži Aurora dobio koncesionar koji sada ima po 130 ležaljki i 120 suncobrana na 4 mikro lokacije.

Ovih osam pravila ponašanja morate znati prije odlaska na more

Ovih osam pravila ponašanja morate znati prije odlaska na more

Smatram da sam tu grubo oštećena jer Komitet koji je dodjeljivalo bodove nema nijednog pravnika kao što ga nema ni u Općini Podgora.

"Cijeli je ovaj slučaj s dozvolom na plaži "Aurora" toliko daleko otišao da sam po preporuci podgorske načelnice Petre Radić pravdu zatražila pravnim putem s time da sam prethodno kontaktirala pravnike koji su mi kazali da je njima to nedvojbeno i da su mi bodovi trebali biti dodijeljeni" smatra Borić.

Kako kazuje, u zadnje četiri godine rada, nikada ni s jednim koncesionarom nije imala problema, a na plaži Plišivac je doživjela niz neugodnosti od strane Veselka Jujnovića i njegove supruge da bi na kraju intervenirala i policija, a sve je završilo prijavama za narušavanje javnog reda i mira.

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Posjetili smo Brela: Ovo su cijene hrane i suvenira, iznenadit će vas koliko košta sladoled

Jujnović je na plažu na kojoj oboje iznajmljuju ležaljke, postavio tablu na kojoj je istaknuo da su njegove ležaljke besplatne.

Da je uistinu tako, i sami smo se uvjerili obilaskom Plišivca gdje su gosti ležali na njenim ležaljkama, a kada im je ispostavila račun, kazali su da ne žele platiti jer piše kako je riječ o besplatnim ležaljkama.

"Jujnović mi je odmah na početku zaprijetio da ne smijem prolaziti navodno njegovim stepenicama jer ću ‘‘izgorjeti‘‘. Na plaži Plišivac me verbalno dva puta napala Jujnovićeva žena, a u večernjim satima i sam Jujnović i to samo jer sam pitala gdje su moje dvije ležaljke.

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

Posjetili smo Tučepe: Evo koliko koštaju sladoled, kafa i pivo

"Ma svašta mi rade, uzimaju i odnose moje ležaljke među svoje i namjerno me provociraju" govori Borić dodavši da ni u jednom trenutku prilikom razgovora s Jujnovićem i njegovom suprugom nije povisila ton.

"Jujnovićeva supruga me čak proganjala duž cijele šetnice i vikala za mnom za što imam svjedoka Slovaka koji je ostao šokiran njenim ponašanjem" kazuje Borić.

‘Zaradu mi donosi restoran‘

Drugu stranu priče doznali smo od Jujnovića, vlasnika plažnog objekta iznad plaže Plišivac, a koji tvrdi da Borić bez ikakvog povoda svakog dana izaziva nered na plaži.

"Prijašnjih godina su na ovoj plaži ležaljke iznajmljivala dva mladića s kojima sam kao i sa svima, bio u savršenim odnosima. Ove godine je nastao haos i ja se ne mogu svađati s Borićkom jer mi je bašta puna gostiju, a i nije mi do svađe.

Uzela apartman u Hrvatskoj na tri minuta od plaže: Nije joj bilo dobro kad je shvatila šta to znači

Uzela apartman u Hrvatskoj na tri minuta od plaže: Nije joj bilo dobro kad je shvatila šta to znači

Ležaljke kojih iznajmljujem 20 komada, ne znače mi ništa jer zarađujem u restoranu pa tako napravim sedmičnu akciju besplatnih ležaljki za sve kupače, odnosno najviše za moje goste. Problem nastaje jer gospođa Borić dođe samo naplatiti ležaljke i ne bude tu tokom dana i zato se i događa da gosti misle da su njene ležaljke besplatne.

Policiji sam je prijavio kada je u večernjim satima pred svim mojim gostima počela galamiti i optuživati me da joj nedostaju dvije ležaljke što nije normalno jer joj niko nije dirao ništa njeno.

Osim toga, zbog sukoba na plaži, moj restoran dobiva negativne recenzije" kazao je Jujnović dodavši da se ležaljke na plaži Plišivac inače slabo iznajmljuju, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije