Jedan miligram može ubiti čovjeka: Pogledajte šta je stiglo u Jadransko more

2
Radiosarajevo.ba
Jedan miligram može ubiti čovjeka: Pogledajte šta je stiglo u Jadransko more
Foto: Facebook / Aquarium Pula / Srebrenopruga napuhača

Iz pulskog akvarija objavili su kako je u ponedjeljak, 13. maja, kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu viđeno sedam srebrenoprugih napuhača (Lagocephalus sceleratus), a jedna je i ulovljena na 19 metara dubine te odnesena u Centar za istraživanje mora Rovinj.

Srebrenopruga napuhača sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoksin koji uslijed konzumacije može izazvati teške zdravstvene tegobe i smrt. Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama i jetri, ali ga ima i na koži. Pretpostavlja se da je doza od 1 do 2 mg fatalna. Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.

"Ova vrsta invazivnog je karaktera i ubraja se u tzv. lesepsijske migrante, vrste koje iz Crvenog mora kroz Sueski kanal prodiru u Sredozemlje. Izvorno ove ribe žive u tropskim predjelima Indijskog i Tihog oceana. Zbog svoje grabežljivosti i nedostatka prirodnih neprijatelja, ova riba negativno utječe na biološku raznolikost", objavili su iz akvarija i dodali kako je ribu snimio Anton Vidović.

SCC nagrađuje povodom 10 godina poslovanja u BiH

SCC nagrađuje povodom 10 godina poslovanja u BiH

U našoj zemlji, kažu stručnjaci s kojima smo razgovarali, nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumacije ove ribe. No, bilo ih je na području istočnog Mediterana. Nisu stradavali samo ljudi.

"Znale su umirati čak i mačke koje su jele odbačene ribe", potvrdili su, piše Jutarnji.

Jučer (13.5.) kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno je 7 jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus...

Posted by Aquarium Pula on Monday, May 13, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije