Šta je to snimljeno u moru pored Mljeta: Ribari tvrde jedno, stručnjaci nešto sasvim drugo

0
Radiosarajevo.ba
Šta je to snimljeno u moru pored Mljeta: Ribari tvrde jedno, stručnjaci nešto sasvim drugo
Foto: PrtScr / Facebook / Svi vide peraju, ali niko ne zna kojoj vrsti pripada

U jutarnjim satima ribari s broda Anica, na vanjskoj strani otoka Mljeta uočili su peraju kako viri iz mora i kruži pučinom. Zaprepašteni viđenim  pomislili su kako se radi o velikoj bijeloj psini.

Ribar Jakov prizor je odmah snimio i obavio društvenim mrežama te napisao "Ima li kod vas morskih pasa, kod nas nema. Velika Bijela. Vanjska strana otoka Mljeta." stoji u objavi na profilu Tuna bar Pelješac. 

U komentarima se povela rasprava o kojoj je vrsti morskog psa riječi, odnosno je li u pitanju modrulj, mako ili velika bijela psina. Ribar s broda požalio se kako im nepoznata morska životinja pojela ulovljenu sabljarku te da su ga pustili jer je zaštićena vrsta, kazao je Jakov Begović vlasnik ribarskog obrta Plavi. Ribari su uvjereni da je riječ o velikoj bijeloj.

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Razbijen klan švercera drogom u Austriji: Državljanin BiH (35) rukovodio narko bandom iz zatvora

Pero Ugarković iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, pak, ne misli tako. "S obzirom na to da je ovo grupa morskog života i svi me pitaju, dat ću odgovor tu. Ne radi se o velikoj bijeloj već o najvjerojatnije morskom psu mako (Isurus oxyrinchus). Vrsti koja se u zadnje vrijeme često pojavljuje krajem proljeća u Jadranu, najčešće juvenilni primjerci", napisao je u Facebook grupi Živi svijet Jadranskog mora.

A, svoje je mišljenje za 24sata rekao i oceanograf Alen Soldo. On smatra kako riba sa snimke sigurno nije velika bijela psina: "Ne izgleda kao velika bijela, a na osnovu videa se sa 100 % sigurnosti ne može potvrditi niti da je neki drugi morski pas u pitanju. Svako mišljenje ovdje je isključivo nagađanje."

Ima li kod vas morskih pasa,kod nas nema.Velika Bijela.Vanjska strana otoka Mljeta.

Posted by Tuna bar Pelješac on Monday, April 29, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije