Naučnici se šokirali: Pogledajte kako je orka pojela bijelu ajkulu za manje od dvije minute

0
Radiosarajevo.ba
Naučnici se šokirali: Pogledajte kako je orka pojela bijelu ajkulu za manje od dvije minute
Foto: Collage / Napad orke nad ajkulom

Nevjerovatan snimak iz Južne Afrike uznemirio  je naučnike širkom svijeta. Na njoj je uhvaćen trenutak kad je jedna orka napala i ubila veliku bijelu ajkulu.

Našoj vrsti nije poznato da se to ikada prije dogodilo - zna se da grupa orki napadne i pojede morskog psa, za šta čak postoje i snimci, ali nikad prije nismo svjedočili napadu jedne orke.

Snimljen uz obalu zaljeva Mossel, video prikazuje orku imena Starboard kako jede morskog psa dugog oko 2,5 metra. Zašto je to šokantno? Jer očigledno orke više ne moraju loviti u jatima kako bi savladali svoje protivnike, nego traženje obroka očigledno postaje solo aktivnost.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Kada smo stigli na lokaciju u zaljevu, namirisali smo ulje iz jetre morskog psa. Vidjeli smo i mrlju na površini, pa smo shvatili da je nedavno tu nastradao morski pas. Onda smo vidjeli peraju morskog psa, koja je izazvala uzbuđenje, ali ono je splasnulo kada smo shvatili da se približava orka Starboard. On je bio taj koji je ulovio morskog psa i tad smo još jednom vidjeli koliko je on moćno stvorenje", rekla je Esther Jacobs iz inicijative za očuvanje mora Keep Fin Alive, koja je svjedočila događaju.

Dr. Primo Micarelli iz Centra za proučavanje morskih pasa Univerziteta Siena u Italiji, također je bio na brodu White Shark Africa u to vrijeme.

Naučnici u ekstazi nakon snimke dronom: ‘Mi smo prvi, ovo je nevjerovatno!‘

Naučnici u ekstazi nakon snimke dronom: ‘Mi smo prvi, ovo je nevjerovatno!‘

"Tokom dvadeset godina, koliko dolazim u Južnu Afriku, primijetio sam snažan utjecaj koji ti kitovi ubice imaju na lokalnu populaciju bijelih morskih pasa. Ipak, bilo je nezaboravno vidjeti kako Starboard nosi jetru bijelog morskog psa dok pliva pored našeg broda. Uprkos strahopoštovanju prema ovim predatorima, sve sam zabrinutiji za obalnu morsku ekološku ravnotežu", pojasnio je.

Dr. Alison Towner, koja je vodila međunarodni tim koji je istraživao otkriće, rekla je kako je zajednica iznenađena "fascinirajućom grabežljivosti životinje". Snimak je nazvala revolucionarnim uvidom u predatorsko ponašanje vrste, za koju smatra da pridonose našem razumijevanju ponašanja ovih životinja.

"Ona predstavlja ponašanje bez presedana koje naglašava nevjerovatnu sposobnost kitova ubica. Kao i ranije u Južnoj Africi, orke pokazuju sklonost vađenju i konzumiranju lipidima bogate jetre bijelih morskih pasa. Radi se o specijaliziranom načinu hranjenja.

Ono čemu smo svjedočili bila je orka, nazvana Starboard, sa oštećenom leđnom perajom, sama onesposobila i pojela bijelog morskog psa u roku od nevjerojatne dvije minute. Ovo zapažanje dokazuje da najmanje jedna orka lovi sama, što dovodi u pitanje konvencionalno kooperativno lovno ponašanje poznato u regiji - dodala je.

Dr. Simon Elwen, stručnjak za ekologiju, ponašanje i status očuvanja kitova rekao je kako ne treba zaboraviti kako su orke pametni, vrhunski grabežljivci. Oni vrlo brzo uče nove tehnike lova - sami ili od drugih. Zbog toga je praćenje ponašanja važno za njihovo bolje razumijevanje.

"Kitovi ubice koje love morske pse vjerovatno su povezani sa širom dinamikom ekosistema", istakao je Elwen, piše LAD Bible.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije