Muftija Dudić: Očekujemo reakciju Vučića, ovo nas neće uplašiti...

5
F. V.
Muftija Dudić: Očekujemo reakciju Vučića, ovo nas neće uplašiti...
PrtScr / Efendija Dudić o stanju u Sandžaku

Očekujemo reakciju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavio je za portal Radiosarajevo.ba predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija Mevlud ef. Dudić nakon serije incidenata koji se od početka ove godine dešavaju u Sandžaku.

Podsjetimo, nakon što je 2. januara objavljeno da su pribojski policajci veselili uz fašističke i genocidne pjesme Oj Pazaru novi Vukovaru, o Sjenice nova Srebrenice, u Priiboju je jučer osvanuo grafit kojim se veliča ratni zločinac Ratko Mladić, a danas se pojavio i snimak izljeva fašizma u toku noći 6. na 7. januar.

Naime, na snimku se čuje kako nepoznate osobe pjevaju Božić je, pucaj u džamije. Također, upućene su indirektne prijetnje imamu iz Priboja od policajaca koji su vinovnici prvog incidenta...

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Savez danas odlučuje o imenovanju Sergeja Barbareza na mjesto selektora reprezentacije BiH

Ružna slika

"Nažalost, u samo nekoliko posljednjih dana dešavaju se krupne stvari u Priboju. Šalje se vrlo ružna slika kada su u pitanju Bošnjaci, ne samo u Priboju već i na prostoru Sandžaka i države Srbije. Mi smo prije nekoliko dana zatražili od nadležnih organa da se preduzmu određeni koraci, prije svega da bude procesuirano policijsko divljanje koje se desilo na nekom veselju, rođendanu, odnosno da se to zaustavi. Nažalost, i nakon toga ponovo su se pojavili određeni grafiti jučer i prekjučer gdje se šire mržnja i nacionalizam. Jutros smo vidjeli poziv da se puca prema džamije", kazao je muftija Dudić.

Dodao je da je Mešihat danas zasjedao i da su pozvali odgovorne ljude iz političkog i javnog života sa prostora Sandžaka.

"Tokom dana ćemo se zvanično obratiti predsjedniku Vučiću da nas obavijesti šta je preduzeo oko tih stvari koje se dešavaju u Priboju. I dalje hoćemo da vjerujemo da su to pojedinačni ispadi. Očekujemo i zvanični stav SPC, kako u Priboju, tako i Miloševske eparhije, a cijele Srpske pravoslavne crkve u cjelini. Kad obilježavaju najradosniji praznik - oni nam na ovaj način šalju poruke", rekao je Dudić, istaknuvši kako ih ovo neće preplašiti, te da će na zlo uzvratiti dobrim.

"Ovo je poražavajuće"

Nadalje, kazao je da Islamska zajednica i Mešihat imaju potrebu i obavezu da budu "na usluzi svakom čovjeku, posebno Bošnjacima u Priboju".

"Svakako da zatražimo određene stvari da se preduzmu sa nivoa države, odnosno vlasti. Predsjednik Vučić ima apsolutnu vlast u državi. On nikada ne smije dozvoliti sebi da se ne obračuna sa kriminalcima bez obzira odakle oni bili i kojem narodu pripadali. Ovo je poražavajuće! Ovo je autogol Republici Srbiji, prije svega.

Mislili smo da su ove stvari davno iza nas. Da su to prošla vremena. Mi ćemo civilizirano naš narod, vjernike, Bošnjake pozvati na suzdržanost, ali od države očekujemo da se preduzmu određeni koraci. Da se oni koji se i ne kriju na kamerama, procesuiraju, te da to nikada nikome više ne padne na pamet", poručio je Dudić.

On ističe da je reakcija na prve incidente bila blaga, te da je to ohrabrilo i druge.

"Da je to bilo ozbiljno, da nije bilo blago, ne bi smjelo ovo da se desi. Policajci su trebali da budu odmah suspendovani", zaključio je Dudić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije