Mogu li ubice Danke Ilić (2) biti osuđene na doživotni zatvor?

2
Radiosarajevo.ba
Mogu li ubice Danke Ilić (2) biti osuđene na doživotni zatvor?
Foto: FB / Danka Ilić

Dvogodišnja djevojčica Danka Ilić je ubijena, a policija je uhapsila dva muškarca S.J. (1974) i D.D. (1974), koji su osumnjičeni da su izvršili ovaj zločin. Kako je saopštio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, oni su priznali zločin.

U četvrtak su uhapšena dva radnika Vodovoda zbog sumnje da su automobilom usmrtili djevojčicu, a potom njeno tijelo bacili na divlju deponiju uz "Starobanjski put" kod Bora. Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznali izvršenje ovog zločina, a u toku je pretraga terena u potrazi za tijelom.

Saučesnik uvijek ima blažu prijetnju kaznom, ali to zavisi i od toga kakvi će dokazi da potkrijepe na sudu i koja je težina koje je svako od njih učinio, kažu stručnjaci za Blic TV. Prema riječima dr Ljubiše Božića, specijaliste sudske medicine, ukoliko se dokaže da je Danka Ilić ubijena u saobraćajnoj nesreći, osumnjičeni neće dobiti doživotnu kaznu.

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

Anketa | Kompanija Ryanair preuzela dominaciju u regiji

"Doživotna kazna nije realna u ovom slučaju, jer ne pada pod svirepo ubistvo. Ako se dokaže da je samo saobraćajni udes bio to će biti saobraćajna nezgoda. Ako se utvrdi da je nakon povrjeđivanja došlo do stezanja za vrat to bi bilo ubistvo i u takvom slučaju prijeti doživotna kazna. Raspon kazni za saobraćajnu nezgodu je od 2 do 12 godina. Ovdje imate saobraćajnu nezgodu, nepružanje pomoći i prikrivanje djela, imate nekoliko situacija koji njima znatno otežavaju kaznu. Ovakvo suđenje ne mora mnogo da traje", kaže Božić.

Istakao je da tijelo nije potrebno da bi se zločin dokazao, jer postoje i drugi dokazi.

"Detaljno će se sve pretražiti. U takvoj priči materijalizacije dokaza tijelo nije potrebno. Dovoljno je sudijsko ubjeđenje da oni dobiju adekvatnu kaznu", kaže Božić.

I danas se nastavlja potraga za tijelom Danke Ilić: Policija pretražuje imanje osumnjičenog

I danas se nastavlja potraga za tijelom Danke Ilić: Policija pretražuje imanje osumnjičenog

Podsjetimo, istraga je utvrdila da se sve odigralo 26. marta oko 13:52 sati, odnosno svega sedam minuta nakon što je, prema prijavi majke, djevojčica nestala.

Od dana kada je nestala Danka Ilić, jake snage policije radile su danonoćno na ovom slučaju u nadi da će se djevojčica pronaći živa i zdrava. Koliko je ogromna bila istraga nestanka Danke pokazuju podaci koje je saopštio MUP. Pretraženo je 333 kuća i stanova, pregledano 360 vozila, bazna stanica za Banjsko Polje registrovala je 24.455 telefona.

Ministar policije je rekao da je kompletan teren pretraživan čitavih pet puta od strane svih mogućih službi i sredstava.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije