5 ključnih detalja o istrazi ubistva male Danke koje je otkrio srbijanski ministar policije Gašić

0
Radiosarajevo.ba
5 ključnih detalja o istrazi ubistva male Danke koje je otkrio srbijanski ministar policije Gašić
Foto: Nova RS / Potraga za Dankom Ilić

Ministar unutrašnjih poslova policije Srbija Bratislav Gašić otkrio je danas, 4. aprila, detalje ubistva djevojčice Danke Ilić (2), koja je nestala prošlog utorka u mestu Banjsko polje kod Bora u Srbiji. Zbog sumnje da su djevojčicu usmrtili automobilom, a potom njeno tijelo sakrili, uhapšeni su Srđan Janković i Dejan Dragijević, radnici tamošnjeg JKP Vodovoda, a Gašić je na konferenciji otkrio pet ključnih detalja o zločinu koji je potresao javnost u regionu.

Bratislav Gašić je tokom konferenciji saopštio detalje istrage, odnosno kako su osumnjičeni otkriveni, a nekoliko ključnih detalja izdvojio je kao one koji su nesumnjivo ukazali na uhapšene – Dragijevića i Jankovića.

Majka djevojčice vidjela ubice

Gašić je istakao da je majka djeteta Ivana Ilić, s djecom u kuću u Banjskom polju došla prošlog utorka oko 13.10 sati. Istakao je da je ona u 13.41 časova pozvala muža koji je došao u 13.55, a odmah potom, u 13.45 i policiju, koja je na mjesto događaja izašla u 13.59 i odmah krenula u potragu. Ona je otkrila i jedan ključni detalj u istrazi. Naime, majka djevojčice je oko 13.50, tokom potrage za djetetom, vidjela bijeli automobil i muškarca koji stoji pored njega, za kojeg se kasnije ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda, koji su osumnjičeni Dragijević i Janković koristili.

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Vučević: Duboko vjerujem da je historijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć, primjer nam je Sandžak

Kamere na kući

Još jedan ključan trag i istrazi bila je kamera koja je snimila osumnjičene. "Mi smo tog dana sa privatnih kuća skinuli na 10 lokacija kamere. Jednu smo čekali jer je vlasnik u Americi, da dođemo do ključa i ona nam je najviše pomogla", rekao je Gašić. Pretpostavlja se da je riječ o kameri koja je snimila osumnjičene kako prolaze automobilom u kritičnom periodu.

GPS i kretanje osumnjičenih

Također, a prema riječima Gašića, za istragu je bilo ključno i kretanje osumnjičenih koje su uspjeli da rekonstruišu. "Njihovo kretanje je zabilježeno GPS-om jer su se nalazili u službenom vozilu. Tog dana, na teritoriji Banjskog polja, u vremenskom intervalu koji je nama bio interesantan, ušlo je 17 vozila. Od tih 17 samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i postavljanja punktova. Zašto je to bitno? Zato što gledajući njihovo kretanje, bilo nam je simptomatično da 150 metara od mjesta gde su se zaustavili, u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prešli su za pet i po minuta, kao što imamo jasno da su se zadržali minut i 40 sekundi na deponiji", rekao je Gašić.

Tužne slike iz Bora kidaju dušu: Građani pale svijeće za ubijenu Danku (2)

Tužne slike iz Bora kidaju dušu: Građani pale svijeće za ubijenu Danku (2)

Sumnjiv iskaz osumnjičenog

Tokom istrage ono što je takođe bilo sumnjivo jeste iskaz jednog od privedenih.

"Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, gdje su trebali da provjere šaht u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20. Kretanje vozila je zabilježeno na kameri u Ulici Radomira Putnika i utvrđeno je da se sporednom ulicom kretalo do 13.35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije zaustavilo u 13.55, što se poklapa sa izjavom majke, Vozilo u kom su bili S. J. i D. D. je ispred kapije bilo dva i po minuta i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom", rekao je Gašić.

Upravo na osnovu ove izjave nedvosmisleno je bilo da su se osumnjičeni, u trenutku kada je Danka nestala, zatekli u ulici nedaleko od imanja porodice Ilić.

Pali poligraf

Ipak, ono što je bio okidač u istrazi jeste poligraf. Obojica osumnjičenih su, prema riječima ministra policije Bratislava Gašića, poligrafski ispitani. Tako je na pitanje zbog čega toliko dugo traje potraga, Gašić objasnio da su osumnjičeni već drugi dan poligrafski ispitani.

"Vozač automobila je tog dana imao zakašnjelu reakciju na ispitivanje, znači imao je reakciju, ali zakašnjelu. Suvozač je imao reakciju na ispitivanje. Istog dana su oduzeta dva njihova privatna automobila i službeni automobil iz kog su forenzičari uzeli sve ono što je bilo potrebno. Njih dvojica, u ovom trenutku, su nas odveli do deponije ali mi imamo saznanja da se jedan od njih dvojice vratio 28. i da je prebacio tijelo na drugu lokaciju. Ne možemo da im vjerujemo jer jedan sa drugog prebacuju krivicu. Mi smo na toj lokaciji već dva puta bili“, rekao je Gašić.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije