Mnogi se pitaju gdje je nestala zima: Meteorolog dao odgovor koji niko ne želi čuti

3
Radiosarajevo.ba
Mnogi se pitaju gdje je nestala zima: Meteorolog dao odgovor koji niko ne želi čuti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Proljeće na Ilidži

Ciklon sa centrom iznad sjevernog Jadranskog mora sporo se premješta ka istoku i sa pratećim frontalnim sistemima u naredna dva dana uslovit će oblačno vrijeme sa povremenim padavinama širom Bosne i Hercegovine.

Ovo se navodi u srednjoročnoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

"Porast zračnog pritiska i dominacija dijela anticiklone očekuje se od 14. do 17. februara i u takvim sinoptičkim okolnostima, prognozira se stabilno vrijeme uz povremenu jutarnju maglu duž riječnih tokova te natprosječno toplo i sunčano vrijeme.

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Sarajevo International Guitar Festival: Ovacije i aplauz na koncertu gitaristkinje Kristine Varlid

Prolazno pogoršanja uz slabe padavine izgledno je od 17. do 19. februara, a potom slijedi duži stabilniji period sve do pred kraj mjeseca. Od 25. do kraja prognoznog perioda izgledno je pogoršanje uz padavine, jači vjetar i pad vrijednosti temperatura zraka", naveli su iz FHMZ.

Do 25. februara izgledne su natprosječne srednje dnevne temperature za ovaj period, jutra prohladna sa temperaturama zraka od 0 do 5 u Bosni, u Hercegovini od 3 do 8 °C. Danju u Bosni do 13 °C u Hercegovini do 16 °C.

"Nešto niže vrijednosti temperature zraka, očekuju se od 26. februara sve do kraja prognoznog perioda. Minimalne temperature zraka od -2 do 3 u Bosni, u Hercegovini 1 do 6, maksimalne u Bosni do 9 u Hercegovini do 13 °C", naglasili su u prognozi iz FHMZ-a.

Februar-prevrtač možda je i najpoznatija narodna poslovica o vremenu u najkraćem mjesecu u godini.

“Scrollam prije spavanja i otvorim prognozu za narednu sedmicu i vidim da je u srijedu najavljeno 16 steepni i padne mi na pamet kako je već dvije sedmice ili koliko u februaru, prosjek dnevne temperature 12-14 stepeni!?

Pa dobro koji vrag? Zašto se o tome ne priča, zašto to ne puni naslovnice, kome je ovo normalno? Sad sam postao pojačano svjestan te činjenice i iskreno da vam kažem, sas**lo me malo”, zapitao se uplašeni građanin na Redditu.

Poznati meteorolog objavio najnoviju prognozu: 'Evo kad je moguć povratak zime...'

Poznati meteorolog objavio najnoviju prognozu: 'Evo kad je moguć povratak zime...'

Prema riječima poznatog RTL-ovog meteorologa iz Hrvatske Doriana Ribarića, ovakvo bi se vrijeme moglo nastaviti.

“Iznadprosječna toplina sigurno neće popustiti idućih dana i u nekim idućim razdobljima. Što se tiče dugoročnih prognoza, postoji mogućnost za neke kraće hladnije periode, ali nemamo trenutno na vidiku nikakav dulji val zime ili zimsko razdoblje”, rekao je Ribarić, prenosi Dnevno.

Sedmodnevna prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) Hrvatske sugerira kako će krajem ove sedmice ponovno zatopliti. Tako bi se temperature, primjerice u Zagrebu, mogle popeti i do 14 stepeni. Slične bi temperature trebale biti i u ostatku zemlje.

Meteorolog Ribarić tvrdi da ima svakakvih poslovica, o toplom i o hladnom vremenu u februaru.

“Treba biti mudar koje uzeti za ozbiljno, a koje će pasti u vodu. Kažu da je februar prevrtač. Ove je godine prevrtljiva na taj način da je izrazito toplo. Imali smo dugotrajnu južinu i sad imamo ovu sedmicu koja je nešto mirnija, uz buru bliži normalnijem vremenu za februar”, rekao je Ribarić.

Objavljena prognoza do 27. februara: Prvo natprosječno toplo, a onda opet padavine

Objavljena prognoza do 27. februara: Prvo natprosječno toplo, a onda opet padavine

Iako su, naglasio je, dugoročne prognoze u pravilu nepouzdane, prema trenutnim klimatološkim modelima, čini se da je zima napustila Hrvatsku. Ostat će iznadprosječno toplo, uz rijetka zahlađenja. Prodora hladnog zraka iz Sibira i “polar vortexa”, prema sadašnjim podacima – ne bi trebalo biti.

Početkom proljeća se čini da će biti iznadprosječno toplo. April ima nekakav signal za manjak oborina, ustvari je moguća nekakva suša. Kako se sad čini, ova bi godina, kao i prošla, mogla srušiti neke rekorde što se tiče globalne razine, a i kod nas, na lokalnoj razini, jer većih zahladnjenja nema na vidiku”, zaključio je meteorolog Ribarić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije