Poznati meteorolog najavio zahlađenje, objavio prognozu do marta: "Za zimu kao godišnje doba..."

0
Radiosarajevo.ba
Poznati meteorolog najavio zahlađenje, objavio prognozu do marta: "Za zimu kao godišnje doba..."
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Još danas ekstremno toplo, do sutra neznatno svježije. Do srijede povremena pojava kišei pljuskova, snijeg od sutra samo preko 900mnv - objavio je ovo srbijanski meteorolog Marko Ćubrilo u novoj prognozi za zemlje regije.

Kaže da će oko 16. februara biti malo toplije, a oko 19. februara novo zahlađenje, ali bez velikog zahlađenja do daljnjeg

"U ovom momentu sve do kraja mjeseca nema najava za bilo kakve zimske vremenske uslove. Danas vjetrovito i veoma do izuzetno toplo uz južni vjetar čiji udari na planinama povremeno mogu biti i olujni. Povremeno će biti kiše i pljuskova, posebno nad južnim, zapadnim, sjeverozaopadnim i kasnije jugoistočnim dijelovima regiona.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

U toku poslije podneva i večeri južni vjetar u slabljenju i na sjeverozapadu Hrvatske u okretanju na sjeverozapadni smer. Od nedjelje neznatno hladnije ali i dalje toplije od prosjeka. Maksimumi će se kretati od +5 do +13 stepeni Celzijusa, što je i dalje iznad prosjeka, ali ne tako ekstremno kao ovih dana. Duhaće slab, u ponedeljak ponegdje i umjeren, sjeverozapadni vjetar. Kiše će biti povremeno, posebno u ponedjeljak ali se obilnije padavine ne očekuju. Snježna granica će se kretrati negdje na oko 800mnv ali bilo kakav konkretniji snijeg samo ponegdje preko 1100mnv.

Sredinom sedmice suho uz moguću pojavu magle i slabih, jutarnjih, mrazeva. Dnevni maksimumi i dalje iznad prosjeka, posebno oko 16.02. kada će ponovo malo otopliti. Novo, blaže, pogoršanje uz moguće slabe padavine i neznatno zahlađenje je moguće oko 19.02. i tada bi se makssimumi kretali od +5 do +10 stepeni Celzijusa.

U ovom momentu nema ni jednog srednjeročnog parametra koji daje opciju jačeg zahlađenja do kraja mjeseca i djeluje da će se temperature uglavnom kretati oko ili iznad prosjeka. Negdje oko 19.02. se očekuje da na visini od oko 10Hpa (stratosfera) vjetrovi okrenu na istočne. U koliko se to desi, a da se efekti tog procesa manifestuju i niže u troposferi negdje početkom marta bi moglo doći do izmene sinoptike koja bi uz jako mnogo preduslova mogla doneti zaokret ka hladnijem vremenu. Čak i da se to desi za zimu kao godišnje doba će već gotovo sigurno biti kasno za neku dužu hladnoću i tako nešto bi imalo više štete nego koristi.

Narednih desetak dana, potencijalno i duže najvjerovatnije bez zimskog vremena", naveo je Ćubrilo.

JOŠ DANAS EKSTREMNO TOPLO, OD SUTRA NEZNATNO SVEŽIJE. DO SREDE POVREMENA POJAVA KIŠE I PLJUSKOVA, SNEG OD SUTRA SAMO...

Posted by Marko Cubrilo on Sunday, February 11, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije