Misterija dječaka iz Dunava: Pronađen je sa kamenom oko tijela umotan u foliju

1
Radiosarajevo.ba
Misterija dječaka iz Dunava: Pronađen je sa kamenom oko tijela umotan u foliju
Foto: Interpol / Skica nestalog dječaka

"Da li neko prepoznaje ovog dječaka?" navodi se u saopštenju Interpola koji traga za dječakom čije je tijelo pronađeno u Dunavu, u Njemačkoj.

Izdat je međunarodni apel za identifikaciju tijela dječaka čiju su posmrtni ostaci pronađeni u blizini Grosmeringa u Bavarskoj 19. maja prošle godine, ali se ne zna koliko je dugo bilo u vodi.

Kako prenose tamošnji mediji da je dječak pronađen u vodi, sa kamenom oko tijela i umotan u foliju, dok istražitelji vjeruju da je imao između pet i šest godina i da je vjerovatno proveo neko vrijeme van Njemačke.

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Podnesena krivična prijava protiv Jelene Trivić

Smeđe kose, visok oko 110 centimetara

Vlasti ove zemlje zatražile su od Interpola da pošalje takozvano crno obavještenje, uključujući slike rekonstrukcije lica, za 185 zemalja članica organizacije, uključujući Veliku Britaniju.

Tragedija u Beču: Otac napao bivšu ženu i oteo dijete, tijelo dječaka izvučeno iz Dunava

Tragedija u Beču: Otac napao bivšu ženu i oteo dijete, tijelo dječaka izvučeno iz Dunava

"Bio je visok oko 110 cm i težak oko 15 kg, smeđe kose i krvne grupe O", saopšteno je u potjernici.

Jirgen Štok, generalni sekretar Interpola, rekao je da "Interpol poziva globalnu zajednicu da zajedno otkriju identitet djeteta".

"Kroz ovo crno obavještenje, Interpol poziva globalnu zajednicu za sprovođenje zakona da unakrsno provjerava baze podataka i konsultuje otvorene ili nerješene slučajeve. Neko negdje zna nešto o ovom dječaku, pa je podjednako važno da se određeni detalji javno objave", izjavio je Štok.

"Bitno je da riješimo smrt što prije"

Štok je takođe dodao da je bitno da se identifikuje tijelo, kako bi se njegova smrt riješila što prije.

"Bilo da je bio žrtva trgovine ljudima, otmice ili nasilja, posvećeni smo mobilizaciji svih Interpolovih policijskih sposobnosti da ga identifikujemo i pomognemo istražiteljima da rasvijetle njegovu smrt", završio je Štok.

Njemačka policija također želi da čuje od svakog ko se sjeća da je nestalo dijete koje odgovara opisu dječaka pronađenog u rijeci čiji bi nestanak mogao biti povezan sa slučajem. Oni mogu da sarađuju sa Interpolom kako bi pomogli rođacima koji vjeruju da bi dječak mogao biti član njihove biološke porodice da dobiju poređenje DNK.

22 crnih obavještenja u ovoj godini

Crno obavještenje je izdato u okviru programa Identifikuj me, koji je pokrenut u maju kako bi pomogao policiji u Belgiji, Njemačkoj i Holandiji da identifikuje 22 žene i djevojke za koje vjeruju da su ubijene.

Crna obavještenja, koja se koriste za traženje informacija i obaveštajnih podataka o neidentifikovanim tijelima i utvrđivanje okolnosti oko smrti, obično se distribuiraju putem Interpol globalne mreže policijskih snaga, piše Sky News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije