Miroslav Lajčak u Prištini: Kosovo i Srbija moraju da ispune dogovoreno

1
AA
Miroslav Lajčak u Prištini: Kosovo i Srbija moraju da ispune dogovoreno
FOTO: AA / Miroslav Lajčak u Prištini

Petorica evropski i američkih izaslanika su danas, 21. oktobra, u Prištini premijeru Kosova Albinu Kuriju poručili da je nakon terorističkog napada 24. septembra deeskalacija i normalizacija odnosa Kosova i Srbije hitnija nego ikada prije.

U delegaciji koja se danas sastala sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i njegovim zamjenikom zaduženim za dijalog Besnikom Bislimijem, bili su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, savjetnici za spoljnu i bezbjednosnu politiku predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bono i Jens Pletner, te diplomatski savjetnik premijerke Italije Frančeska Talo.

Specijalni predstavnik Lajčak je u izjavi medijima nakon sastanka rekao da je delegacija imala duboku i sadržajnu diskusiju sa premijerom Kurtijem i njegovim zamjenikom Bislimijem o tome kako unaprjediti normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i ostvariti napredak u primejni sporazuma na putu normalizacije.

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Objavljena prognoza do 16. maja: Uživajte u toplom vikendu, stiže novo zahlađenje

Lajčak je rekao da su zajedno sa Eskobarom i savjetnicima lidera Njemačke, Francuske i Italije pažljivo saslušali stav premijera Kurtija, kao i njegovu zabrinutost po pitanju bezbjednosti na sjeveru Kosova.

On je rekao da je teroristički napad naoružane grupe na Kosovu policiju eskalacija bez presedana, te da su izjavili saučešće premijeru i najoštrije osudili napad od 24.septembra. Lajčak je kazao da svi učesnici u tom napadu moraju biti privedeni pravdi i da se od Srbije očekuje puna saradnja i konkretne akcije u tom pogledu.

"Događaji od 24. septembra takođe su veoma jasno naglasili da je deeskalacija i normalizacija sa obje strane sada hitnija nego ikada i da je bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje neprihvatljivo. Također očekujemo da Kosovo i Srbija ispune sve obaveze koje proizilaze iz dijaloga“, naglasio je Lajčak.

Lajčak je rekao da događaji od 24. septembra ne mjenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ranije ove godine sklopili sporazum o putu normalizacije i da kosovski premijer Kurti ima odgovornost da postigne napredak u normalizaciji odnosa ukoliko Kosovo želi da napreduje ka EU.

"Ovdje želim da podvučem potrebu da se krene dalje u uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, bez daljih odlaganja. Bez toga neće biti napretka na evropskom putu Kosova“, naglasio je Lajčak.

Petorica evropski i američkih izaslanika su se nakon Prištine uputila u Beograd gde će se sastati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je njihova prva posjeta nakon terorističkog napada naoružane uniformisane grupe Srba, koju je predvodio Milan Radoičić, koja je napala Kosovku policiju 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana, na sjeveru Kosova. U tom napadu ubijen je jedan pripadnik Kosovske policije, dok su u obračunu sa policijom ubijena i tri srpska napadača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije