Kurti optužio Lajčaka da je zauzeo stav protiv Kosova: "Otišli su predaleko"

3
AA
Kurti optužio Lajčaka da je zauzeo stav protiv Kosova: "Otišli su predaleko"
FOTO: AA / Albin Kurti

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da je specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak tokom posljednjeg susreta u Briselu 14. septembra zauzeo stav protiv Kosova.

Na konferenciji za novinare u Prištini sa Besnikom Bislimijem, prvim potpredsjednikom Vlade odgovornim za evropske integracije, razvoj i dijalog, Kurti je govorio o neuspjelom sastanku koji je održan u okviru procesa dijaloga Beograda i Prištine.

Dodao je da je na sastanku održanom u Briselu uz učešće i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića bio izložen scenariju koji je ranije osmislio Lajčak.

Kako izgledaju ulice Sarajeva na 1. maj: Baščaršija krcata turistima

Kako izgledaju ulice Sarajeva na 1. maj: Baščaršija krcata turistima

"Posrednik je 14. septembra imao jasan stav protiv Kosova uopšte, a posebno protiv Sporazuma o normalizaciji odnosa. Otišli su predaleko u ugrožavanju budućnosti Kosova. Moramo implementirati osnovni sporazum u cjelini i ne možemo samo provoditi ono što Srbija želi. Takva logika je mrtva i nezavisna Republika Kosovo ne može, ne smije i neće ići tim putem", kazao je Kurti.

Istakao je da ne može prihvatiti da formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom bude preduvjet za provedbu Sporazuma o normalizaciji odnosa, dodajući da je Lajčak ovim dozvolio da se naruši proces dijaloga.

Napominjući da Beograd do sada nije dao nikakve prijedloge za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, Kurti je kazao da iako je njegova zemlja iznijela mnogo prijedloga, posrednici EU-a su ih ignorisali.

Aleksandar Vučić: 'Razgovori u Briselu su završeni neuspješno'

Aleksandar Vučić: 'Razgovori u Briselu su završeni neuspješno'

Kurti je na kraju rekao da je pismima 15. septembra obavijestio Washington, Berlin, Pariz i Rim o dosadašnjem toku procesa dijaloga koji se vodi u Briselu.

Sastanak Vučića i Kurtija u Briselu 14. septembra završen je bez napretka u normalizaciji odnosa.

Lideri su se prvi put sastali nakon tenzija na sjeveru Kosova koje su zabilježene u maju i junu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije