Miroslav Lajčak poručio: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

4
FENA
Miroslav Lajčak poručio: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora
Foto: RTS / Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić

Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak kazao je kako europski prijedlog za rešenje kosovskog pitanja govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji" i da "ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO), nema ni dogovora".

"Nije cilj da neko pobjedi ili izgubi. Cilj je da tražimo "win-win" situaciju i da otvorimo europska vrata", naglasio je Lajčak u intervjuu za RTS.

Sastanak u Ohridu ima cilj da se dvije strane dogovore oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je Lajčak naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

Anketa | Nakon četiri decenije: Stanovnici Sarajeva se provozali u novim tramvajima

"Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) preduvjet je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu", poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u ponedjeljak s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu, formiranju ZSO "i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca", saopćeno je iz Vučićevog ureda.

Vučić: "S Lajčakom ću razgovarati o tome što se može uraditi, a ne o čemu se može maštati"

Vučić: "S Lajčakom ću razgovarati o tome što se može uraditi, a ne o čemu se može maštati"

Lajčak je došao u Beograd poslije prošlosedmične posjete Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. marta.

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da mu je evropski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.

On je rekao da će iz tih "dobro poznatih" modela, po kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali je nije ispunila, insistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi "Republiku Srpsku" na teritoriju Kosova.

Beograd, sa druge strane, iszistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna točka za daljnji tok dijaloga o primjeni europskog plana za Kosovo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije