Vučić: Srbija neće priznati Kosovo! Svim zapadnim dužnosnicima u lice sam rekao - nema kapitulacije

11
Radiosarajevo.ba
Vučić: Srbija neće priznati Kosovo! Svim zapadnim dužnosnicima u lice sam rekao - nema kapitulacije
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Neće se Srbija saglasiti s ulaskom Kosova u Ujedinjene nacije niti ga na bilo koji način priznati i to sam svim zapadnim dužnosnicima jasno rekao u lice, izjavio je u četvrtak navečer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U opsežnom intervjuu za provladinu televiziju Happy rekao je da mu "ne pada na pamet" potpisivati kapitulaciju Srbije "ma koliko bio loš europski plan za Kosovo".

"Neće biti kapitulacije ni predaje, nedvojbeno sam to stavio do znanja svim zapadnim dužnosnicima i europskim čelnicima, svima sam im rekao u lice", naglasio je Vučić, pobrojivši dužnosnike s kojim je razgovarao, od predstavnika SAD-a do čelnika europskih država i EU-a, prenosi Hina.

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

Naoružajte se strpljenjem: Nesreća na Stupu, velike gužve u saobraćaju

On je ocijenio da o Kosovu predstoji "mnogo teških razgovora i situacija" i ustvrdio kako je "gotovo siguran da Kurti (kosovski premijer Albin) ne želi uspostaviti Zajednicu srpskih općina, na što se Priština obavezala Briselskim sporazumom, postignutim pod pokroviteljstvom EU-a u aprilu 2013. godine.

Vučić je rekao da tu tvrdnju temelji na činjenici da se EU danas načelno saglasila s viznom liberalizacijom za Kosovo.

Trenutak u kojem u Briselu daju suglasnost za viznu liberalizaciju Kosovu dolazi umjesto pritisaka na Kurtija da Priština ispuni obaveze, što je preduvjet za dalje implementiranje plana EU-a za Kosovo, rekao je Vučić, ocijenivši da je to "ohrabrenje Kurtiju" da nastavi svoju politiku.

Vučić je naglasio da niti jedna članica Vijeća sigurnosti UN-a neće pristati na prijem Kosova u članstvo u svjetskoj organizaciji ako to Srbija ne prihvati.

"I Rusija i Kina će pratiti Srbiju jer se nijedna članica VS-a UN ne bi protivila ako se Srbija suglasi sa članstvom Kosova u UN, ali Srbija to neće i oni će pratiti Srbiju", rekao je Vučić.

Korupcijski potres u Beogradu, Aleksandar Vučić: 'Ovo je politička hajka!'

Korupcijski potres u Beogradu, Aleksandar Vučić: 'Ovo je politička hajka!'

Vučić je rekao da će u sljedeće dvije godine za Srbiju "najveći problemi biti politički, nadam se ne i ekonomski", vezani uz rat u Ukrajini i situaciju s Kosovom.

"Srbija je u pogledu ukrajinskog rata poštovala međunarodno pravo, Povelju UN-a, teritorijalni integritet i suverenitet", naglasio je Vučić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije