Korupcijski potres u Beogradu, Aleksandar Vučić: 'Ovo je politička hajka!'

1
Radiosarajevo.ba
Korupcijski potres u Beogradu, Aleksandar Vučić: 'Ovo je politička hajka!'
Foto: Printscreen / Aleksandar Vučić

Državnom vijeću tužitelja (DVT) u srijedu je predana inicijativa za razrješenje republičke javne tužiteljice, višeg javnog tužitelja u Beogradu, Srbiji, i njegove zamjenice, čije su smjene zatražene na nedavnom protestu podrške dvjema tužiteljicama, skinutim s predmeta korupcije u Elektroprivredi Srbije.

Zahtjev za smjenu državne tužiteljice Zagorke Dolovac, višeg javnog tužitelja u Beogradu Nenada Stefanovića i njegove zamjenice Brankice Marić upućen je prošlog četvrtka s protesta podrške tužiteljicama Bojani Savović i Jasmini Paunović, koje su radile na slučaju korupcije u Elektroprivredi Srbije (EPS), teškom nekoliko miliona dolara, u kojem je šest osoba uhapšeno, piše Jutarnji list.

Protest je nazvan 'Ne damo naše Laure', a tužiteljice Savović i Paunović nazvane su 'srpskim Laurama', što je asocijacija na neustrašivu rumunjsku tužiteljicu Lauru Kodrutu Kovesi, koja je u svojoj zemlji pokrenula val uhićenja i procesuiranja brojnih korumpiranih političara i dužnosnika, a dobila je potporu stotina hiljada svojih sunarodnjaka.

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Veliki petak

Rok za ispunjenje zahtjeva s tog protesta bio je pet dana i istekao je jučer, a Organizacijski odbor protesta predao je danas u pismohrani Državnog vijeća tužitelja (DVT) inicijativu za razrješenje tužitelja.

Advokat Čedomir Kokanović rekao je da se time "pokreće formalni proces" i DVT-u daje formalna osnova da postupa sukladno zakonu i donese odluke koje javnost od njih traži.

Tužiteljica Bojana Savović je, samo dan nakon akcije policije i tužiteljstva, kad je uhićeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara (14 miliona KM) tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B, skinuta s tog slučaja iako je duže od godinu vodila istragu oko EPS-a.

I njezina kolegica Jasmina Paunović, s kojom je radila na predmetu malverzacija u EPS-u, premještena je u drugi odjel poslije poruke u Viber grupi kojom se usprotivila informaciji članovima te skupine da se o svakom budućem radu s policijom tužitelji moraju konzultirati sa svojim šefom odjela.

Više javno tužiteljstvo odbacilo je kao 'netačne' informacije da su tužiteljice smijenjene, ustvrdivši da je Savović redovitom izmjenom godišnjeg rasporeda, a po vlastitoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odjela za suzbijanje korupcije u Odjel za opći kriminal, no slučaj je ubrzo dospio u središte pažnje javnosti.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić taj slučaj je u intervjuu početkom sedmice nazvao "političkim", ocijenivši kako se protiv šefa Višeg javnog tužiteljstva Nenada Stefanovića vodi "politički hajka" i da to "nema veze s pravosuđem ni s pravom". "To je besmislena tema“, rekao je Vučić za RTS.

Evropska unija u svojim dosadašnjim izvješćima o napretku Srbije na putu eurointegracija više puta istaknula neophodnost reformi u području vladavine prava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije