Beogradski mediji: Što diplomati u ‘roadmapu‘ plana Europske unije za Kosovo poručuju Srbiji?

0
Radiosarajevo.ba
Beogradski mediji: Što diplomati u ‘roadmapu‘ plana Europske unije za Kosovo poručuju Srbiji?
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić, Josep Borrell, Miroslav Lajčak i Albin Kurti

Kosovo neće težiti članstvu u Ujedinjenim narodima bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a - Francuske, Britanije, SAD-a, Rusije i Kine - objavili su u nedjelju navečer beogradski mediji, pozivajući se na diplomate koji rade na "roadmapu" za primjenu europskog plana za Kosovo.

Portal Nova objavio je da se to navodi u dokumentu koji su sastavili diplomati koje pripremaju vremenski raspored za implementiranje prijedloga europskog sporazuma o Kosovu, s kojim su se 27. februara u Briselu, kako je objavio šef eurodiplomacije Josep Borrell, saglasili srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti.

"Čelnici Srbije i Kosova podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom", objavio je Borrell, koji je s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog dviju strana bio domaćin Vučiću i Kurtiju, prenosi Hina.

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Pokrenuta inicijativa da most na Otoci nosi ime ubijenog Farisa Pendeka

Dokumentom koji su sastavili diplomati "pokušava se naći rješenje za protivljenje Srbije da se suglasi s prijemom Kosova u sve međunarodne organizacije, dakle i u UN, a što se tumači kao neformalno priznanje nezavisnosti", navodi "Nova".

Time se istovremeno priznaje važnost Rusije i Kine kao geopolitičkih igrača i stalnih članica VS UN-a, a simbolična je gesta prema Moskvi i Pekingu koje drže stranu Srbiji, ne priznajući Kosovo.

Saglasnost Srbije na prijem Kosova u sve međunarodne organizacije predviđena je tačkom 4. prijedloga sporazuma EU-a, a upravo to je ključna zamjerka Beograda i "crvena linija" jer Srbija kategorički odbija priznati Kosovo i prihvatiti da dobije stolicu u UN-u.

U dokumentu pod nazivom “Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije – Provođenje člana 4”, čiji preslik objavljuje "Nova", navodi se da je prijedlog inspiriran Osnovnim ugovorom o dvije Njemačke iz 1972., te da se ne radi o međusobnom priznavanju, već o mirnom suživotu i saradnji.

"Savezna Republika Njemačka nikada nije priznala Njemačku Demokratsku Republiku i obrnuto. Međutim, Temeljni ugovor iz 1972. omogućio je da dvije Njemačke prihvate realnost postojanja one druge.

"Vučić koristi EU kao bankomat, a onda odbije sporazum s Kosovom! Zaustavite to!"

"Vučić koristi EU kao bankomat, a onda odbije sporazum s Kosovom! Zaustavite to!"

To je omogućilo i zapadnim zemljama da razviju odnose sa NDR. Ako Srbija i Kosovo nastave s odlučnošću da se pridruže Europskoj uniji, uskoro će doći do potpune normalizacije kroz međusobno priznavanje", navedeno je u dokumetu koji treba biti dio "roadmapa" za primjenu europskog plana za Kosovo.

Naglašeno je da su "za sada suživot kroz saradnju i mirne odnose, bez obzira na razlike, jedino što međunarodna zajednica traži od Srbije i Kosova”.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije