Ministar policije Srbije: "Majka vidjela auto s ubicama, a otac ih pitao jesu li vidjeli djevojčicu"

2
Radiosarajevo.ba
Ministar policije Srbije: "Majka vidjela auto s ubicama, a otac ih pitao jesu li vidjeli djevojčicu"
Foto: Printscreen / Branislav Gašić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić održao je konferenciju za medije u vezi sa najnovijim informacijama o ubistvu djevojčice Danke Ilić za kojom je 10 dana trajala potraga.

Kazao je da je zločin koji je počinjen nad djevojčicom potresao cijelu Srbiju.

"Pripadnici MUP-a nakon desetodnevne akcije uhapsili su S. J. i D. D., zaposlene u JP "Vodovod" Bor, osumnjičene da su 26. marta automobilom udarili i ubili Danku, a potom njeno tijelo bacili na deponiju. Obojica su priznali zločin i detaljno opisali šta su uradili", kazao je Gašić.

Dragan Bursać: Nešiću, kome je genocid vic, u kući mu bio!

Dragan Bursać: Nešiću, kome je genocid vic, u kući mu bio!

Rekao je da prema svim informacija s kojima raspolažu, majka Ivana Ilić je s jecom u Bansko Polje iz Bora došla u 13:10 sati.

"Djeca su bila u dvorištu, igrala se, ona je to fotografisala. Sin joj je tražio vodu, i dok je otišla po vodu, shvatila je da Danke nema. Pozvala je muža koji je došao, a policiju pozvali u 13:59. U 18:57 je aktiviran sistem "Pronađi me". Mi smo pratili forenziku telefona majke Ivane Ilić, prateći njeno kretanje, pritom prateći sva lica koja su tom trasom prolazila", kazao je.

Kako je rekao, majka je sa decom došla u 13:10, deca su se igrala u dvorištu gde ih je ona fotografijsala. U 13:22, shvatila je da Danke nema. U 13:41 je pozvala mužam.

Oglasilo se nadležno tužilaštvo o ubistvu Danke Ilić (2)

Oglasilo se nadležno tužilaštvo o ubistvu Danke Ilić (2)

"Mi smo od izlaska iz stana Ivane Ilić pratili forenzički njeno kretanje sve do Banjskog polja. Proveravali smo kada je nastala fotografija, koliko je dete bilo van vidokruga majke. Sistem "Pronađi me" je više puta objašnjen kao i zbog čega nije odmah stigla notifikacija", rekao je Gašić.

Kako je rekao, "u tom periodu, od 13.45. do 15.52. Danka je izašla iz dvorišta i kretila se asfaltom, što potvrđuju dva očevica".

"Majka je oko 13.50, tražeći dijete, vidjela bijeli auto i muško lice koje stoje pored njega, za koje se kasnije, tokom istrage, ispostavilo da je riječ o vozilu Fiat Panda, u kom su bili osumnjičeni S.J. i D.D. Prema iskazu jednog od osumnjičenih, oni su bili na radnom zadatku u naselju Bansko Polje, gdje su trebali da provjere šahtu u Ozrenskoj ulici, gdje su stigli u 13.20", naveo je.

Kako kaže, "kretanje vozila je zabilježeno na kameri ulice Radomira Putnika i ispostavljeno je da se sporedne ulice kretalo u 13.35, a kasnije je zabilježeno da se kod kapije kuće zaustavilo u 13.50, što se poklapa sa vremenom nestanka male Danke".

Kako je policija otkrila Dankine ubice: Bili privođeni i tokom potrage

Kako je policija otkrila Dankine ubice: Bili privođeni i tokom potrage

"Vozilo u kome su bili S.J. i D.D. je ispred kapije bilo dva i po minuta, i prema izjavi osumnjičenih, tu su stali zbog potrebe za toaletom. Da bi potom, kada su krenuli, djevojčicu udarili na nekih 30 do 40 metara od mjesta za zaustavljanje, automobilom je upravljao osumnjičeni D.D., dok je S.J., koji je bio suvozač, izašao iz auta, otvorio vrata i tijelo devojčice, koja je bila bez svijesti, prebacio zadnji dio vozila preko alata. Tokom vožnje dogovorili su se da tijelo treba negdje baciti", rekao je Gašić.

Kazao je da su se tokom vožnje dogovorili da negdje bace tijelo djeteta a usput ih je, u 13:57 sati, zaustavio otac djevojčice koji je također bio u automobilu i pitao ih je da li su vidjeli djevojčicu, na šta su oni negativno odgovorili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije