Milanović: Stanje podsjeća na scenu iz filma "Variola vera"

Radiosarajevo.ba
Milanović: Stanje podsjeća na scenu iz filma "Variola vera"
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Stanje u kojem sad živimo je vanredno, ocijenio je predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, u intervju za TV N1 povodom pola godine od kako je na vlasti.

Vanredno stanje ne podrazumjev samo rat, ističe Milanović i dodaje da je ovo prirodna katastrofa i da su građanima ograničena neka prava, za čim postoji potreba, ali da to nije dobro regulisano.

Milanovića ova situacija u Hrvatskoj u kojoj krizni štab odlučuje, na primjer, o tome koliko će ljudi biti na svadbi i na taj način, kaže, prevazilazi svoja ovlašćenja, podsjeća na scenu iz filma “Variola vera”.

"U tom filmu koji je iz ''82. imate neki štab koji formira država i zovu jednog profesora koji je jedini 30-ih video velike boginje i on im govori šta da rade, a oni mu odgovaraju: ''Gospodine profesore, mi smo vas pozvali jer vas cijenimo, ali odluku će preuzeti politika'', i tako je i bilo", kaže Milanović i dodaje da je slična situacija u Hrvatskoj.

"Taj Stožer (Krizini štab) je neko paratjelo koje prvo nije ni postojalo. Onda su dobili neka ovlašćenja, a prva velika ovlašćenja su dobili zakonom koji sam ja potpisao u pet minuta jer su molili, hitno-hitno-hitno. A oni su onda iz tih minornih izmjena izveli mnogo veća ovlašćenja nego što im zakon daje", rekao je Milanović.

On je naglasio, kako prenosi portal Indeks, da je za sve odluke u demokratskim društvima potrebna dvotrećinska većina.

“Ovo još nije protivustavno, ali je lagano devijantno,” naglašava Milanović i dodaje da je upozorio premijera da će biti mnogo tužbi kada se sve normalizuje ako sve ne bude urađeno prema zakonu u vrijeme krize.

Reakcija Vlade Republike Hrvatske

Hrvatska Vlada je reagovala na izjave predsjednika Milanovića ističući da Odluke stožera (Krizni štab) nisu ustavno neutemeljene i da nisu političke.

"Neobično je da predsjednik Republike, s jedne strane želi da koronavirus prihvatimo poput karijesa, a s druge strane zaziva proglašenje izvanrednog stanja tj. aktivaciju članka 17. Ustava. Odluke stožera nisu ustavno dvojbene, niti političke. One se donose temeljem uputa struke i prvenstveno s ciljem zaštite života i zdravlja naših građana“ prenose hrvatski mediji reakciju Vlade.

„Pravni temelj za donošenje Odluka Stožera su Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti, te članak 16. hrvatskog Ustava. Ograničenja donesena radi sprječavanja širenja koronavirusa i zaštite ljudskih života, bila su razmjerna i balansirana, što je također u skladu s Ustavom“ naglasili su iz Vlade.

Stožer će nastaviti raditi odgovorno i kvalitetno svoj posao i pripremati nove mjere za sprječavanje širenja zaraze, prateći dalje razvoj epidemiološke situacije", poručuli su iz Vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije