Pomicao je granice: Umro jedan od najpoznatijih novinara bivše Jugoslavije

Radiosarajevo.ba
Pomicao je granice: Umro jedan od najpoznatijih novinara bivše Jugoslavije
Foto: HRT / Pero Zlatar

Jedan od najpoznatijih novinara na prostoru bivše Jugoslavije Pero Zlatar preminuo je u 86. godini od zatajenja srca.

Rođen je u Skoplju 26. oktobra 1934. godine, a novinarstvom se počeo baviti s 15 godina. Svojim idejama i radom u novinarstvu relaksirao je krute režimske odrednice krajem 50-ih i početkom 60-ih godina, pokazujući da se uvijek može naći prostor za izražavanje, slobodu i prpošnost, opisuju ga kolege iz Jutarnjeg lista.

Rušio je ustaljene tabue, oplemenjivao sistem, živcirao konzervativce i donosio nešto novo. Bio je pionir opuštenog novinarstva, koji je s "Plavim Vjesnikom" kao revolucionarnim uratkom doprinio liberalnijem socijalizmu s ljudskim likom, dokazujući da uvijek ima prostora i mogućnosti te da ne prihvaća " ne možemo", "ne daju nam", "pusti".

Plivao je i doplivao do legende. U naše živote u "Plavom Vjesniku" unio je rock n roll, Flasha Gordona, Asterixa, Taličnog Toma te prve oblike hedonizma i konzumerizma, ali i fotografije prvih oskudno odjevenih starleta od Vardara do Triglava, a to će se na kraju pretočiti u duplericu Starta.

Od 1954. bio je novinar i urednik u izdanjima kuće Vjesnik. Od 1967. glavni urednik zabavnoga tjednika Plavi Vjesnik, pa glavni urednik televizijskoga magazina Studio (1971–1973), koji je doveo do vrhunca tiraža.

Potom je bio urednik u Vjesniku u srijedu (1973-1975.) te u Sportskim novostima do odlaska u Beograd 1981. godine, odakle je izvještavao za brojne hrvatske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije