Milanović se ne slaže s Dodikovim izjavama: 'Rekao sam mu da se smiri, ali to misle svi Srbi'

22
Radiosarajevo.ba
Milanović se ne slaže s Dodikovim izjavama: 'Rekao sam mu da se smiri, ali to misle svi Srbi'
Foto: EPA - EFE / Zoran Milanović

Tokom posjete Splitu, gdje je učestvovao na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM), hrvatski predsjednik Zoran Milanović govorio je i o stanju u Bosni i Hercegovini.

Komentirajući prelijetanje američkih vojnih aviona, kazao je da to što se dešava u BiH na jedan način za Hrvatsku ne znači ništa, dok ih se na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako tiče.

"Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustilo Bosnu i Hercegovinu. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su", rekao je Milanović.

Požar u Ilijašu: Izgorjela porodična kuća

Požar u Ilijašu: Izgorjela porodična kuća

Poručio je da se to nije dogodilo jednom, već da se stalno događa.

"Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS-a da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH", rekao je.

Dodiku stigao oštar odgovor na planove: 'Hrvatska mu nikako ne može biti partner'

Dodiku stigao oštar odgovor na planove: 'Hrvatska mu nikako ne može biti partner'

Podsjetio je da je Hrvatska tražila da je uključe u Altea misiju jer je članica NATO-a.

"Kad je ta misija počinjala, nismo bili ni NATO ni EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Afganistan. Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca", dodao je.

Milanović kaže da je Hrvatska zemlja koja ima svoj ponos i interese.

"Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu šta hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je uredu", rekao je Milanović.

Denis Avdagić za Radiosarajevo.ba: Dodik pokušava zapaliti bure baruta u regionu, ali neće uspjeti

Denis Avdagić za Radiosarajevo.ba: Dodik pokušava zapaliti bure baruta u regionu, ali neće uspjeti

Osvrnuo se i na posljednje izjave i prijetnje Milorada Dodika te je rekao da svi Srbi misle ono što Dodik govori.

"Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život", rekao je Milanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije