Dodiku stigao oštar odgovor na planove: 'Hrvatska mu nikako ne može biti partner'

18
Radiosarajevo.ba
Dodiku stigao oštar odgovor na planove: 'Hrvatska mu nikako ne može biti partner'
Foto: Direktno.hr / Denis Avdagić komentirao poteze Milorada Dodika

Uoči neustavnog dana Republike Srpske koji se već nekoliko godina obilježava 9. januara, politički i sigurnosni analitičar Denis Avdagić komentirao je, za portal Direktno, takozvani "prijateljski odnos" ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Također se osvrnuo na to što će biti ako situacija u Republici Srpskoj eskalira.

"Možemo slobodno reći kako bi Kremlju jako odgovaralo kada bi situacija u Bosni i Hercegovini eskalirala. Naime, bilo kakva širenja sukoba koja tjeraju Zapad da reagira, odnosno da se bavi s njima, a što manje s Ukrajinom odgovara Kremlju, Putinu i njegovoj ideološkoj politici", rekao je Denis Avdagić.

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Na današnji dan rođen jedan od najvećih bh. pisaca Safvet-beg Bašagić

Što se tiče pomoći Rusije Republici Srpskoj u slučaju eskalacije u zemlji, analitičar Avdagić misli da ne može puno toga reći, samo da bi za početak samoj Rusiji to bilo logistički zahtjevno.

"Bolje je pitanje je li Beograd voljan pomoći u toj situaciji jer još jače zainteresiran u smislu rješavanja situacije u Bosni i Hercegovini od Rusije", rekao je i nadodao kako možda postoji neki osobni odnos između Putina i Dodika, ali Rusija s druge strane nije stvarni prijatelj Republike Srpske.

Denis Avdagić za Radiosarajevo.ba: Dodik pokušava zapaliti bure baruta u regionu, ali neće uspjeti

Denis Avdagić za Radiosarajevo.ba: Dodik pokušava zapaliti bure baruta u regionu, ali neće uspjeti

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, Avdagić je kazao kako je posve jasno, ako se pogleda geografski položaj susjedne nam zemlje, da su Hrvatska i BiH "dvije puzle koje savršeno sjedaju jedna u drugu".

"Puno je kraća drinska granica sa Srbijom, dok je granica s Hrvatskom toliko velika da izgleda kao temeljni dio Hrvatske - kao neka cjelina, a ne granica", istaknuo je.

Prijateljski odnos s Hrvatskom, rekao je Avdagić, očituje se dakle u odnosu Dodika s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, što se ne može tumačiti kao prijateljstvo s Hrvatskom.

"Vlada vodi jednu proeuropsku politiku, i ako pogledamo širi kontekst hrvatskog političkog života ne postoji podrška Dodiku", pojasnio je.

"Podrška se ne vidi čak ni kod stranaka za koje bi se reklo da podržavaju Milanovića. Dakle, prijateljstvo Hrvatske s BiH svodi se na predsjednika koji nema nikakve političke ovlasti, tako da Dodik baš i ne može očekivati pomoć od Hrvatske. "Hrvatska je odigrala vrlo konstruktivnu ulogu - u ova dva mandata trenutne Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem, može se reći kako je bila najveći prijatelj BiH u svakom smislu, pa i u europskom", objasnio je.

"Što se tiče geostrateškog dijela, ako se govori o odcijepljenju RS, to bi izgledalo jako 'nakaradno' u smislu razgraničenja s Hrvatskom. Dakle, ako bi došlo ne samo do mentalnog već i fizičkog spajanja RS i Srbije, ta bi granica za Hrvatsku bila baš neugodna", rekao je politički analitičar Avdagić.

Dodao je da je realnost nešto sasvim drugo te da Dodik odcijepljenje spominje od 2006. godine.

"Milorad Dodik secesionističku retoriku koristi već dugo, a tek je nedavno započeo formalne korake. Hrvatska mu u odcijepljenju nikako ne može biti partner", naglasio je sugovornik.

"Niko nije željan rata u BiH i niko nije spreman na rat", kazao je Avdagić.

Snažna poruka iz Washingtona: "Sada je jasno kako će Amerikanci reagirati ako Dodik odluči..."

Snažna poruka iz Washingtona: "Sada je jasno kako će Amerikanci reagirati ako Dodik odluči..."

Dodao je kako i sam formalni čin proglašenja samostalnosti RS ne bi nužno doveo do unutarnjeg rata, ali bi doveo do intervencije sa Zapadom, to jest do vojnog pojačanja, a moguće i preuređenja zemlje.

"U tom smislu, možda ovo može bizarno zvučati, ali ako do odcijepljenja stvarno dođe to bi mogao biti kraj RS - što bi možda bila i najbolja stvar za Bosnu i Hercegovinu", zaključio je Denis Avdagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije