Kako hrvatski mediji pišu o Dodikovoj paradi: "Graničilo je s kičem, defilirali i davaoci krvi"

20
Radiosarajevo.ba
Kako hrvatski mediji pišu o Dodikovoj paradi: "Graničilo je s kičem, defilirali i davaoci krvi"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Obilježavanje neustavnog 9. januara

Milorad Dodik "snagu i zajedništvo stanovnika Republike Srpske" povodom njihovog neustavnog dana koji već 32 godine slave 9. januara demonstrirao je svečanim defileom. Na ulice Banjaluke izvukao je sve što je mogao, u mimohodu je sudjelovalo čak 3.400 ljudi.

Bile su to policijske snage dok je vojsku koju njegova 'republika' nema nadomjestio "civilnim sektorom" s brojnim predstavnicima udruga i razvojačenim borcima nekadašnje vojske RS, piše Jutarnji list.

Uz paradni marš orkestra MUP-a tako je pred njim i vodstvom RS-a defiliralo čak 56 civilnih ešalona od čega je bilo 20 veteranskih boračkih organizacija i udruga, Zastavni počasni vod MUP-a i 14 policijskih ešalona te osam motoriziranih ešalona. Zastavni vod je postrojen, kako je najavljeno, u čast predsjednika RS. Za dozvolu za početak parade od predsjednika RS Milorada Dodika zatražio je šef defilea Igor Kušić, kojega su dovezli u džipu, a on je izvirio kroz krovni prozor automobila.

Utakmica u Stocu prekinuta zbog napada na sudiju

Utakmica u Stocu prekinuta zbog napada na sudiju

Prvi su krenuli studenti, pa boračke organizacije, veterani zadnjega rata, invalidi, predstavnici bivših specijalaca, organizacija "amputiraca", bivši logoraši, vojni penzioneri, pripadnici Kazneno popravnog zavoda, vatrogasci, poštari, lovci, šumari, mažoretkinje, KUD-ovi, dobrovoljni davatelji krvi, radioamateri, predstavnici sportskih saveza, kinolozi, pa čak i udruga koja okuplja porodice s četvero i više djece, sve uz koračnicu. Civilni sektor završili su predstavnici Moto kluba Noćni vukovi, radi se o ruskim bajkerima čiji je počasni član i ruski predsjednik Vladimir Putin, u zapadnim zemljama su omražena banda, u Rusiji predsjednikovi miljenici. Predstavljeni su kao "oni koju ustrajno rade na promociji pravoslavlja i njegovanja tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda, koji su za svoj dosadašnji rad odlikovani od najviših organa Ruske federacije".

"Njihova misija i glavni moto je stabilna i moćna otadžbina Republika Srpska, snažna i vječna kao majka Rusija", rekao je službeni spiker.

Paradu koja je graničila s kičem nastavili su pripadnici MUP-a, Specijalne antiterorističke jedinice, zatim Žandarmerija, Posebnih snaga, Policijske akademije, Srednje škole unutarnjih poslova, zatim motorizirane postrojbe, prvo motoristi na BMW-ima, pa Škode, kako je objasnio spiker, "čija je namjena prijevoz policijskih službenika", pa kombiji marke VW, zatim terenci Toyote, quadovi, laka taktička vozila vihor te oklopna vozila despot Tehnickog Remonta iz Bratunca.

Obilježavanje neustavnog 9. januara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Obilježavanje neustavnog 9. januara

Banjolučani, kojih se pojavilo nekoliko hiljada po dosta hladnom vremenu, pljeskom su pozdravljali sudionike parade i mahali zastavicama RS-a koje su im dijeljene pri dolasku uz dosta velike mjere osiguranja. Osim srpskih zastava, moglo se vidjeti i onih s likom ruskog predsjednika Vladimira Putina, te nekoliko plakata kojim se slavilo Dodika. Nakon defilea za govornicu je stao predsjednik Milorad Dodik, rekavši kako oni obilježavaju svoj dan, "dan kada je RS stvorena i krenula u svoj život slaviti slobodu i narod koji ima pravo da na ovaj način slavi Dan RS", naglašavajući kako RS nikom ne želi loše te slavi svoj rođendan i nitko joj ne može uskratiti to pravo.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije