Milanović (opet) ne može bez BiH: Sramimo se Hrvata tamo. Treba nam jedinstvo

17
Radiosarajevo.ba
Milanović (opet) ne može bez BiH: Sramimo se Hrvata tamo. Treba nam jedinstvo
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, danas se ponovo obratio javnosti u susjednoj zemlji, na svečanosti dodjele javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana Grada Zagreba.

Nakon toga odgovarao je na pitanja novinara, a naravno da je neizostavna tema bila položaj Hrvata u BiH.

"Hrvatska svoje interese, ako i prepoznaje, ne reklamira. Mi se bojimo nešto pitati, sramimo se Hrvata u BiH, ali imamo razumijevanja za Tursku jer svi oni imaju svoje razloge, kako kaže GGR (ministar Gordan Grlić Radman, op.a). Opet pozivam, apelujem, vapim, da se nađe malo pameti. Svima je sve jasno, HDZ-ovcima također, ali se ne usude pružiti otpor. Kad bismo bili jedinstveni u stavu oko političkog opstanka Hrvata u BiH, stvari bi se riješile vrlo brzo, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u. Ovako s Turskom će platiti strahovitu cijenu, a Hrvatska traži malo", dodao je.

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Stigla zvanična obavijest iz Ministarstva: Evo koji su dani neradni u FBiH za prvomajske praznike

Hrvatski predjsednik odgovorio je na jučerašnje optužbe premijerke Srbije Ane Brnabić koja je rekla da je "Hrvatska etnički najčistija zemlja Evrope".

"Ono što rade Vučić i oni koji to rade za njega, to je bitno i žao mi je što to rade jer opet nas stavljaju u glupu poziciju", rekao je Milanović i dodao kako se Vučić sada mora boriti s fantomima neispunjenih obećanja, totalne promjene političkog kursa u Srbiji, odmicanja od Putina i Rusije, odnosno za sve to mora naći neko opravdanje i protutežu.

"A gdje je slađe nego u Hrvatskoj? To je najsigurnije, ali će biti skupo ovog puta za Vučića jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme. Kao da Hrvatska sad izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i da u neka pravila uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva kaznena djela počinjena u Srbiji, koja prema našem zakonu nisu u zastari. To je ono što radi Srbija", rekao je dodajući da si je Srbija uzela pravo puno gore, ambicioznije od toga da bude regionalni Haag, rekao je između ostalog, prenose 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (17)

/ Povezano

/ Najnovije