Milanović i na Brijunima ponovo priča o Bosni i Hercegovini

21
Radiosarajevo.ba
Milanović i na Brijunima ponovo priča o Bosni i Hercegovini
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Trilateralni sastanak predsjednika Zorana Milanovića, slovenskog predsjednika Boruta Pahora i austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena bio je u petak na Brijunima.

Milanović je rekao da je po prvi puta ugostio svoje kolege u okviru formata trilaterale. "I neformalno, posebno s Pahorom, imam čast razgovarati i pretresati materiju", kazao je Milanović.

Razgovarali su o ratu u Ukrajini. "Tri glave su uvijek vrednije od jedne", kazao je Milanović. Dodao je da je po porivu govorio o statusu Hrvata u BiH.

"Prava se sistematski i perfidno krše. Nasilni rasplet, ako je to utjeha, praktički nije moguć. No, politička nestabilnost je stvarnost Hrvata u BiH i preko toga Hrvatska neće moći preći", rekao je predsjednik Hrvatske, piše Dnevnik.hr.

Van der Bellen je rekao da su mu Brijuni predivni. "Povezuje nas sadašnjost i budućnost, a to je EU", kazao je. Pahor je naglasio da je oduvijek bio za mirno rješavanje svih sukoba, referirajući se na rat u Ukrajini.

Posebna pozornost posvetila se situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini te europskoj perspektivi država jugoistočne Europe.

Prvi Trilateralni sastanak predsjednika Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Republike Austrije održan je 2014. u Beču, kada je dogovoreno da sastanci postanu tradicija razmjene mišljenja o aktualnim pitanjima u međunarodnim odnosima, situaciji u EU i regiji te o odnosima triju država.

Od tada se sastanci održavaju redovito svake godine, a domaćinstvo sastanaka se izmjenjuje. Predsjednik Hrvatske Milanović do sada je sudjelovao na dva sastanka: 2020. u Beču u Austriji i 2021. u Kostanjevici na Krki u Sloveniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije