Komšić o summitu Brdo-Brijuni: Nije bilo prijatno, vratili smo se u balkansku krčmu

3
Radiosarajevo.ba
Komšić o summitu Brdo-Brijuni: Nije bilo prijatno, vratili smo se u balkansku krčmu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Summit Brijuni

Sastanak lidera inicijative Brdo-Brijuni koji je održan danas u Brdu kod Kranja, završen je.

Inicijativi Brdo-Brijuni odazvali su svi lideri zemalja tzv. zapadnog Balkana, a sastankom su predsjedavali predsjednici Hrvatske i Slovenije Zoran Milanović i Borut Pahor.

Ovogodišnji summit čelnika država jugostočne Europe, posvećen približavanju aspirantica Europskoj uniji i aktelnim temama protekao je bez počasnog gosta iz EU-a ili neke od drugih država-aktera u međunarodnom prostoru zbog obveza francuskog predsjednika Emanuela Macrona, prenose agencije.

"Cijela ova priča oko Brdo-Brijuni procesa koja već traje deset godina zamišljena je drugačije od onoga kako je to danas na sastanku ispalo. Od priče koja je trebala da gurne regiju prema EU, da zemlje koje su članice Unije, učestvuju u ovom procesu, da budu na neki način advokati tog novog geopolitičkog pristupa, zapravo, povlačenja regije u EU, mi smo se danas, ipak, našli u, recimo, balkanskim temama. I to zbog rasprave koja je na momente bila ne baš prijatna između Kosova i Srbije. I, naravno, tu se morao uključivati gospodin Dodik, jer kako će "kolo bez Kokana". Zna se na čijoj strani", kazao je za Radiosarajevo.ba član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prema njegovim riječima cijela rasprava je "otišla u pogrešnom pravcu".

"Na iznošenje stavova, političkih viđenja koje svi mi znamo od strane predstavnika Srbija, gospodina Dodika i predsjednice Kosova (Vjose Osmani). Najviše je vremena na to potrošeno. Po meni - šteta. Svi mi znamo šta mislimo o pojedinim pitanjima. Isturanje tih pitanja na stol kao što se to sada desilo je cjelu priču skrenulo u drugom pravcu. Umjesto da pred Brisel preko Slovenije, koja preuzima predsjedavanje EU, izađemo na način da makar sve zemlje regije imaju jedinstven stav da cijelu regiju treba povući naprijed ka EU, mi smo se vratili na neki način u tu balkansku priču, da ne kažem u balkansku krčmu, i bavili se temama zbog kojih Brdo-Brijuni zapravo nisu ni pravljeni", konstatirao je Komšić.

Učesnici summita trebali bi potpisati i zajedničku izjavu oko koje je nastao kamen spoticanja i to na relaciji Pahor Vučić, prenijele su, također, agencije.

Komšić, ipak, tvrdi da su učesnici sastanka "složili oko teksta deklaracije".

"Ostalo je još da se Kosovo izjasni koje je imalo određena neslaganja, a za koja oni misle da su im važna. Na primjer, Kosovo je tražilo da kada je riječ o tekstu deklaracije da se ne govori o viznoj liberalizaciji za Prištinu, već da se govori o Kosovu. Naravno, Srbija na to nije pristala", rekao je Komšić.

Izrazio je žaljenje jer je "taj sastanak je tako danas završen".

"Nadam se da bez obzira na takav završetak neće imati negativne posljedice u Briselu kada je riječ o pretenzijama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe EU", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije