Borut Pahor: Za mirni razlaz u BiH sam pitao više puta

4
Radiosarajevo.ba
Borut Pahor: Za mirni razlaz u BiH sam pitao više puta
Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Borut Pahor

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je u intervjuu za "Blic" izjavio da u vrijeme njegove posjete glavnom gradu BiH nije znao za non paper.

"U to vrijeme nisam znao za taj non paper kad sam bio u Sarajevu. Bilo mi je teško jer ćemo ipak obilježiti deset godina od početka samita Procesa Brdo-Brioni. Deset godina, i kao premijer i predsjednik Republike, želim da napravim jedan korak dalje ka europskoj perspektivi čitavog Zapadnog Balkana", izjavio je Borut Pahor.

Pahor je izrazio zabrinutost da neko vjeruje da je moguće mirnim putem promijeniti granice.

"Može tako da počne, ali se neće tako završiti. Zbog te zabrinutosti sam postavio to pitanje i nisam to pitao prvi put. Ostajem kod mog stava da je najbolje da prvo EU vidi cijeli Zapadni Balkan kao geopolitičko pitanje, drugo - da pospješi proces proširenja.

Naravno, i da države podrže proces reformi, a da EU vidi taj prostor kao jednu cjelinu", rekao je Pahor.

Na pitanje da se osim "slovenačkog" non papera, u međuvremenu, pojavilo još nekoliko, Pahor je naveo da su to dobra pitanja, ali da nije siguran da ima dobar odgovor.

"To je dobro pitanje, nisam siguran da imam dobar odgovor. Ali, nadam se da možemo to da iskoristimo kao zaključak da smo došli do kraja nekog perioda, statusa quo, da se u biti ništa nije promijenilo u vidu europske perspektive.

I da je sad došlo vrijeme da se nešto pozitivno desi i da to treba da se desi. Da i EU ima neku novu dinamiku, da malo drukčije vidi taj čitav prostor, kao komplikovan, ali i kao mogućnost za EU, ne kao opasnost.", kazao je predsjednik Slovenije.

Predsjednik Slovenije očekuje da će sutrašnji samit u okviru procesa Brdo-Brioni okupiti lidere iz cijelog regiona, te da će to biti prilika da se napravi nešto novo za mir i stabilnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije