Povodom Dana pobjede nad fašizmom Džaferović i Komšić odali počast

1
Radiosarajevo.ba
Povodom Dana pobjede nad fašizmom Džaferović i Komšić odali počast
FOTO: Fena / Dan pobjede nad fasizmom

Dan pobjede nad fašizmom u Europi se obilježava 9. maja, u znak sjećanja na pobjedu fašizma u Drugom svjetskom ratu tj. završetak Drugog svjetskog rata, ali se na ovaj dan obilježava i Dan Evrope koji označava početak stvaranja Europske unije.

Tim povodom članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, kao i zajednička delegacija Skupštine i Vlade KS povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope su položili cvijeće kod Vječne vatre.

Džaferović ističe da iako je fašistička ideologija, najmračnija ideologija dosada koja je zadesila ljudski rod.

"Svi u BiH trebamo da se okrenemo izgradnji cjelovite i demokratske države, države ravnopravnih naroda i građana bez obzira u kojem dijelu BiH oni živjeli.

Svjedočili smo proteklih sedmica ovdje u BiH tim retrogradnim, slobodno možemo reći fašističkim, idejama jer kako drukčije nazvati intenciju da se BiH dodatno teritorijalno i etnički dijeli, da se zasjeca u živo tkivo BiH, nego nefašističkom idejom", rekao je.

Dodaje da što više bude borbe protiv diskriminacije bit će manje i neofašističkih ideologija.

"Danas je i Dan zlatnih ljiljana Armije RBiH koja je istinski baštinila antifašističke vrijednosti te koristim priliku da uputim čestitke, osim za Dan pobjede nad fašizmom, i za Dan zlatnih ljiljana", dodao je Džaferović.

U okviru manifestacije "Dani Kantona Sarajevo“ i povodom obilježavanja 9. maja - Dana „Zlatnih ljiljana“, predstavnici Ministarstva za boračka pitanja KS i Saveza udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja KS su odali počast poginulim saborcima i položili cvijeće na Šehidskom mezarju "Kovači", Spomen obilježju "Vječna vatra", a kasnije će i na groblju Lav te Sveti Josip i Sveti Marko.

Dan pobjede nad fasizmom - undefined

FOTO: Fena: Dan pobjede nad fasizmom

Podsjećamo, na današnji dan prije 76. godina, odnosno 9. maja 1945. godine, Njemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Iako je rat zvanično završen u augustu kapitulacijom Japana, u svim zemljama Europe 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom.

Poslije Drugog svjetskog rata krenulo se sa obnovom Europe, a veliku važnost ima i Dan Europe koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja. 

Tim je i otvoren put ka stvaranju zajednice država, a Vijeće Europske zajednice je u Milanu 1985. godine izglasalo odluku kojom se 9. maj svake godine obilježava kao Dan Europe.

Željko Komšić komentirao nobelovca

“Negirati nešto što je očigledno, negirati istinu da su ljudi ubijani zbog svoje religije i etničke pripadnosti nije fašizam? Svako onaj ko brani takvo nešto po meni je fašista, pa uključujući i Handkea. Može on biti nobelovac na kvadrat, ali on je u dubini svoje duše fašista”, kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije