Dan pobjede nad fašizmom u Vijećnici: Koncert i obraćanje gradonačelnice Karić

4
Radiosarajevo.ba
Dan pobjede nad fašizmom u Vijećnici: Koncert i obraćanje gradonačelnice Karić
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić u Vijećnici

Dan pobjede nad fašizmom u Evropi se obilježava 9. maja, u znak sjećanja na pobjedu fašizma u Drugom svjetskom ratu tj. završetak Drugog svjetskog rata, ali se na ovaj dan obilježava i Dan Evrope koji označava početak stvaranja Evropske unije.

Grad Sarajevo će danas, u skladu sa epidemiološkim mjerama organizirati live prijenos koncerta Gudačkog orkestra Sarajevske filharmonije i obraćanje gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić i šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH, ambasadora Johanna Sattlera.

Prenos uživo će početi u 20:30, a svi zainteresirani mogu koncert pratiti na na Youtube kanalu Grada Sarajeva, na ovom LINK-u.

Sattler je jučer kazao da je Dan Evrope prilika da se osvrnemo na ono što je postignuto u proteklih dvanaest mjeseci i sagledamo mogućnosti koje nam donosi naredna godina.

Izrazio je nadu da će svi u narednim mjesecima pobijediti COVID-19, te da ta pobjeda također znači da željno očekujemo oporavak.

Građani Bosne i Hercegovine, rekao je, sada kreću na put oporavka, kao i građani širom kontinenta.

Ove godine obilježava se 76. godišnjica završetka Drugog svjetskog rata i 71 godina od pokretanja inicijative za stvaranje današnje Europske unije.

Ta dva važna događaja u povijesti Europe kao i svake će godine biti obilježena nizom manifestacija i odavanjem počasti žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu.

U zemljama EU-a poseban značaj ima Dan Europe, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima europskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice država na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu.

Vijećnica ponovo rođena

Prije 125 godina, Sarajevo je dobilo svoju Gradsku vijećnicu.

Na 100. godišnjicu, nestala je u plamenu usljed agresorskog granatiranja.

Devetog maja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Vijećnica je nakon 18 godina obnove - ponovo rođena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije