Gradonačelnica Karić: Vijećnica i Sarajevo imaju neraskidivu vezu

8
Radiosarajevo.ba
Gradonačelnica Karić: Vijećnica i Sarajevo imaju neraskidivu vezu
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Benjamina Karić u Vijećnici

Naše Sarajevo nije samo grad, nije samo mjesto u kojem se rađamo i radimo, Sarajevo je čarobni grad koji se nalazi na tački koji spaja Istok i Zapad, grad koji nikada nije napadao i bio je otvoren za dobronamjerne, poručila je tokom večerašnjeg obilježavanja 125. godišnjice otvorenja Vijećnice  gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

Zbog epidemiološke situacije obilježavanje ove značajne godišnjice održano je u online formatu, bez publike. Zato se gradonačelnica Karić prisjetila brojnih sugrađana koji su preminuli uslijed posljedica COVID-a, upućujući poruke ohrabrenja i nade.

Istakla je, također, kako je glavni bh. grad simbol i poveznica kulturoloških različitosti.

"U takvom Sarajevu je naša Vijećnica koja je postala simbol grada i čuva sjećanje na dobro i zlo. Ona je otvorena knjiga u kojoj su ispisane mnoge stranice naše historije. Vijećnica je prkosni simbol našeg grada", rekla je gradonačelnica Karić.

S poštovanjem se prisjetila tvoraca i graditelja Vijećnice.

"Vjerujem da je naša briga sačuvati ovaj simbol, objekat, vrijednosti i dodati nove sadržaje koji će promivirati naš grad", napomenula je Karić.

Podsjetila je da su se u ovoj zgradi sretali mladost i zrelost, kao i brojni građani i studenti koji su u ovim prostorijama sticali nova znanja.

"Bila je i ostaje dio života naših predaka i budućih generacija i u tome je veličina ovog simbola Sarajeva", poručila je Karić.

Napomenula je kako Vijećnica i Sarajevo imaju neraskidivu vezu, te da je upravo ova ustanova hram ljepote, kulture, mjesto koje podsjeća na prošlost i fascinira.

"Jedinstvenost Sarajeva je u što malom prostoru imamo džamije, katoličke i pravoslavne crkve, sinanoge, male uličice.. O Vijećnici mogu i trebaju pisati Sarajlije", zaključila je sarajevska gradonačelnica.

Vijećnica ponovo rođena

Prije 125 godina, Sarajevo je dobilo svoju Gradsku vijećnicu.

Na 100. godišnjicu, nestala je u plamenu usljed agresorskog granatiranja;

Devetog maja 2014. godine, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom, Vijećnica je nakon 18 godina obnove - ponovo rođena

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije