! / Vijećnica večeras osvijetljena u čast legendarnom generalu Armije RBiH Jovanu Divjaku

09. 04. 2021. u 20:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jovan Divjak, legendarni general Armije Republike BiH, bio je i ostao simbol odbrane Sarajeva i postratne obnove bosanskohercegovačkog društva.

Vijest da je preminuo, odjeknula je kako Bosnom i Hercegovinom tako i svijetom.

U njegovu čast, po nalogu nove gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, večeras je na Vijećnici upriličena projekcija.

Brojni poštovaoci lika i djela Divjaka od sinoć se opraštaju, društvene mreže prepravljene su emotivnim porukama, brojni telegrami, saopćenja, kolumne...

Prisjećaju se mnogi generalovih izjava, patriotizma, snage i ljubavi prema državi. Već postoje prijedlozi da jedna od sarajevskih ulica ponese ime generala Jovana Divjaka.

“Tuga mi je evo ovih mojih 82. godine da od moje Armije, od naše, vaše, zajedničke Armije, od moga Predsjedništva, zajedničkog, našeg, vašeg, nemam nikakvo priznanje, jer oni koji odlučuju o priznanju oni su mislili da ne treba, ali imam ogroman priznanja od građana koji to kažu, koji to fino uzvrate umjesto njih”, tako je govorio Divjak.

Heroj, legenda, humanista, simbol građanske BiH. I neće biti zaboravljen!

Sarajevo je večeras reklo "Zbogom generale, neka ti je lahka zemlja bosanska", ali ovo nije zbogom, jer velikani ne smiju biti zaboravljeni! 

Podsjećamo, Legendarni general rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu. Završio je 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu, te je dužnosti oficira vršio u štabu Teritorijalne odbrane BiH.

Tokom rata izvršavao je funkciju brigadnog generala Armije RBiH i pomoćnika načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Jovan je bio jedan od osnivača i inicijator ideje o stvaranju Udruženja Obrazovanje gradi BiH u koje je ugradio svoj životni rad i sebe. Bio je njegov izvršni direktor. Filantropska ideja je vodilja ovog Udruženja na čijem čelu je Jovan Divjak bio punih 27 godina.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno-koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir)…

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu Sarajevo, moja ljubav koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige Očekujući istinu i pravdu.

Divjak je preminuo je 8. aprila u Sarajevu u 84. godini.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (5)